Kenniscentrum Techniek

Stadslogistiek in beeld

De bevoorrading van goederen in de Oude Pijp in Amsterdam: kenmerken en kansen

Rapport

In opdracht van Connekt, hebben de Hogeschool van Amsterdam, EVO en LeanCargo Consultancy tussen april en augustus 2016 onderzoek gedaan naar de bevoorrading in de Oude Pijp. Dit gebeurde in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Stadsdeel Zuid.

De Oude Pijp is een wijk waar veel mensen wonen, werken, winkelen en uitgaan. De bevoorrading van winkels, horeca en bedrijven is belangrijk voor de vitaliteit van de buurt, maar zorgt ook voor veel overlast. Door de komst van Rode Loper en de Noord-Zuidlijn wordt de wijk de komende jaren steeds drukker. Dit vraagt om een efficiënter gebruik van de openbare ruimte, waaronder het slimmer en schoner organiseren van de bevoorrading. Om te bepalen welke logistieke oplossingen effectief zijn, is eerst de huidige situatie van de bevoorrading in beeld gebracht.

In het onderzoek is daarvoor data verzameld bij ondernemers in de Oude Pijp, leveranciers, afvalinzamelaars en logistiek dienstverleners. Zij werden gevraagd naar de frequentie van leveringen in het onderzoeksgebied en de kenmerken van het transport, zoals voertuigtype en tijdstip. De resultaten worden gepresenteerd in deze rapportage. Deze zijn het startpunt voor de ontwikkeling van oplossingen voor een slimmere en schonere bevoorrading. Naast de HvA zullen ook ondernemers, bewoners, leveranciers en logistiek dienstverleners actief betrokken worden in het vervolgproces. Zo ontwikkelt de Oude Pijp zich tot een heus Living Lab, waar bedrijven, overheden, onderzoekers en gebruikers samenwerken aan een leefbaar Amsterdam!

De resultaten zullen ook gebruikt worden in het project LEVV-LOGIC, dat 1 september 2016 begonnen is.

Bekijk hier de bladerversie.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 29 september 2016

Publicatiedatum

sep 2016

Publicaties: