Kenniscentrum Techniek

RECURF: HERGEBRUIK VAN TEXTIEL IN BIOCOMPOSIETEN

Boek

De hoeveelheid ingezamelde textiele reststromen groeit, mede door de aandacht voor een circulaire economie en inzamelingsambities van lokale en regionale overheden. Meer dan 35% van deze textiele reststromen zijn niet geschikt voor hergebruik of recycling tot vezel en/of nieuw textiel. Is het mogelijk om met deze zogenaamde 'onderstroom' een nieuw materiaal te ontwikkelen voor circulaire interieuroroducten?

Binnen het RECURF-project op de Hogeschool van Amsterdam zijn op basis van textielresten in combinatie met biobased kunststoffen nieuwe materialen gerealiseerd. Deze combinaties leveren meerwaarde op ten opzichte van het gebruik van alleen textiel of alleen biobased kunststof. De nieuwe materialen onderscheiden zich door hun mechanische en functionele eigenschappen, maar ook door hun eigen belevingswaarden. Het gebruik van textiele reststromen en biobased plastics in biocomposieten biedt bovendien milieuwinst en het draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie.

Auteurs: Inge Oskam, Matthijs de Jong, Mark Lepelaar, Kim Nackenhorst, Martin Boerema, Rogier ten Kate, Davine Blauwhoff, Pramod Agrawal

Gepubliceerd door  Urban Technology 11 oktober 2017

Publicatiedatum

okt 2017

Auteur(s)


Publicaties: