Kenniscentrum Techniek

Op naar een rechtvaardige energietransitie

Feministisch perspectief op techniek door Renée Heller, lector Energie en Innovatie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA)

Artikel

Dat de wereld van techniek niet erg divers is, is bij veel mensen bekend. Ook op de HvA is de faculteit Techniek onder studenten en medewerkers op veel plekken geen afspiegeling van de samenleving en zeker niet van Amsterdam. Dit geldt ook voor de energiesector.

Zowel in Nederland, waar zo’n 7% van de technische beroepen worden vervuld door vrouwen, als wereldwijd zijn er maar weinig vrouwen werkzaam in de sector. Al stijgt wel het aandeel van vrouwen in de loop van de decennia in techniek als geheel. Op de faculteit Techniek van de HvA is zo’n 27% van de studenten vrouw. De verschillen tussen de opleidingen zijn echter groot met 81% vrouwen bij Forensisch Onderzoek, 34% vrouwen bij Built Environment en tussen de 12 en 18% bij opleidingen Engineering, Logistiek, Technische Natuurkunde en Aviation. Cijfers van het CBS laten wel zien dat in Nederland nog onbenut potentieel is. Er zijn inmiddels meer vrouwen met een schoolprofiel dat toegang geeft tot techniekopleidingen, dan vrouwen die deze richting ook daadwerkelijk kiezen op het MBO en HBO.

Referentie Heller, R. (2023). Op naar een rechtvaardige energietransitie: Feministisch perspectief op techniek door Renée Heller, lector Energie en Innovatie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Bewogen Stad, #10, 17-17. https://publications.hva.nl/bewogen-stad-10/een-feministisch-perspectief-is-nodig-voor-een-rechtvaardige-energietransitie
Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 1 juni 2023