Kenniscentrum Techniek

City Logistiek

Schone en duurzame steden zijn aantrekkelijk om in te wonen, te werken en te genieten en, niet in de laatste plaats, om in te investeren.

Walther Ploos van Amstel onderzoekt als lector City Logistiek stadslogistiek. In binnensteden en woonwijken rijden steeds meer vrachtvoertuigen rond door een groei van horeca, van online aankopen door consumenten en bedrijven, van bouw- en renovatiewerken en van een veranderende klantvraag; zendingen worden kleiner en tijdkritischer. Die groei is slecht voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van steden en woonwijken; opstoppingen, verkeersonveiligheid en ongezonde lucht.

Ploos van Amstel onderzoekt met zijn team hoe binnensteden en woonwijken op het groeiende vrachtverkeer moeten inspelen; welke kansen zijn er voor slimme en schone stadslogistiek? Onderzoeksthema’s zijn onder meer de inzet van zero-emissie voertuigen (ook, licht elektrisch), horecabevoorrading, afval, bouwlogistiek, servicelogistiek en publieke inkoop. Het praktijkonderzoek kijkt daarbij naar nieuwe verdienmodellen, slimme logistieke concepten, innovatieve technologie, stadshubs en overheidsbeleid.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Stadsdistributie is een uitdaging voor Amsterdam. De ruimte is schaars en alle vervoersstromen zorgen voor veel CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) bieden een oplossing: ze zijn klein, wendbaar, uitstootvrij en vaak een stuk sneller in de drukke stad dan een bestelauto.

3 november 2022

  dr. W. Ploos Van Amstel (Walther)

Lector City Logistiek

Tel: 0610081090
w.ploos.van.amstel@hva.nl
Bekijk profiel