Kenniscentrum Techniek

Circulair bouwen

Bestaande technieken en gebouwen moeten ingrijpender veranderen om zo tot ‘echte’ circulaire innovaties te komen.

Het onderzoek naar Circulair Bouwen is in september 2016 van start gegaan en richt zich op het tot stand brengen van gesloten stromen en systemen in de bouw en in gebouwen. Idealiter wordt hierbij elke vorm van waardeverlies voorkomen. Dit is één van de uitdagingen, of challenges, waar het Kenniscentrum Techniek onderzoek naar doet. Dit onderzoek draagt bij aan circulaire innovaties met een positief effect op mens en ecosysteem.

Missie

Door steden en gebouwen gaan verschillende stromen zoals energie-, water-, materiaal-, voedsel-, CO2- en organische (rest)stromen. Deze stromen zijn noodzakelijk voor en een gevolg van onze manieren van leven. Deze stromen zijn niet gesloten. De input is waardevol, maar niet zelden wordt de output als ‘waardeloos’ beschouwd. Dit lineaire gebruik van ‘take – make – use – waste’ is schadelijk voor de planeet en zal getransformeerd moeten worden in een reeks circulaire stromen. Steden en gebouwen moeten hiertoe op andere manieren ontworpen en gebouwd worden, waarbij ze onderdeel worden van de gesloten en gebalanceerde ecosystemen van de aarde. Zij moeten symbiotische relaties met hun omgeving aangaan. In een gesloten ecosysteem is alles even belangrijk en nuttig: alles heeft effect op alles. De huidige manieren van bouwen en de manieren waarop gebouwen worden gebruikt kunnen nog lang niet circulair genoemd worden. Om dit te bereiken en de impact van gebouwen en de gebouwde omgeving op het milieu nu en in de toekomst te verminderen wordt fundamenteel en praktijkgericht onderzoek verricht.

Expertise

Het onderzoeksprogramma Circulair Bouwen richt zich op de volgende deelgebieden:

  • (re)generen van gesloten stromen en systemen
  • componenten, producten, materialen en verbindingen
  • klimaat, energie en comfort
  • gebouwadaptiviteit

Lees meer over de expertise van Circulair bouwen

Partners

Circulair Bouwen werkt onder meer samen met de Gemeente Amsterdam, woningbouwverenigingen, ingenieurs- en ontwerpbureaus, Amsterdam Institute for Metropolitan Studies (AMS), Bouwend Nederland, Cirkelstad, Het Bouwprogramma, verschillende fabrikanten van bouwproducten.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 3 november 2022

  E. Melet (Ed)

Hoofddocent Circulair bouwen

Tel: 0620704143
e.melet@hva.nl
Bekijk profiel