Kenniscentrum Techniek

Boekpresentatie Neuroarchitectuur

Hoogbouw op ooghoogte: boekpresentatie en nagesprek

Evenement

De ongekende populariteit van steden zet de komende jaren door. Om dit op te vangen dient er volop gebouwd te worden. De vraag is hoe we - ondanks de extreme verdichting - toch een menselijke maat op straatniveau creëren. Welke ontwerpoplossingen werken daarvoor? Tijdens de boeklancering van Neuroarchitectuur gaan auteurs Frank Suurenbroek (lector Bouwtransformatie) en Gideon Spanjar (senior onderzoeker) in op deze vraag.

In westerse steden moeten steeds meer inwoners worden gehuisvest. Dit brengt in veel gevallen de introductie van steeds hogere woontorens met zich mee. Hoewel zulke nieuwe stadsprojecten worden ontworpen met de bedoeling de bewoners een gevoel van kleinschaligheid te geven, blijft het onduidelijk hoe de gebruikers deze straatbeelden daadwerkelijk ervaren.

Tijdens de boeklancering van Neuroarchitectuur leggen Suurenbroek en Spanjar uit hoe ontwerpoplossingen voor een menselijke maat in diverse wereldsteden zoals Vancouver, Londen en Oslo uitpakken op ooghoogte. Hiervoor maken ze gebruik van neuro-architectuur, een nieuw vakgebied waarbij neurowetenschappen worden toegepast op architectuur en stedenbouwkundige vraagstukken.

In dit nieuwe hybride werkveld maken onderzoekers gebruik van geavanceerde technologie om na te gaan hoe het lichaam reageert op impulsen uit deze gebouwde omgevingen. Hoe voelen mensen zich in een bepaalde omgeving en welke factoren hebben daar invloed op?

Auteurs Frank Suurenbroek en Gideon Spanjar demonstreren hoe neuroarchitectuur werkt, ze delen de inzichten uit het boek en gaan hierover in gesprek met experts. Wat leren bestaande stedenbouwkundige situaties ons? Welke patronen kunnen visueel worden waargenomen en ervaren? Tijdens het evenement gaan ze in op deze en andere vragen.

Het boek Neuroarchitectuur nu al bestellen? Kijk op www.nai010.com/neuroarchitectuur

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 1 november 2023

Datum

Startdatum 30 nov

Tijd

20:00 - 23:00 uur