Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

DRAMA

Designing Responsible IT for Media Applications

Project

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds belangrijkere rol in media-organisaties, maar hoe passen deze bedrijven verantwoorde AI toe? De Hogeschool Amsterdam, Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Rotterdam hebben de handen ineen geslagen met mediabedrijven zoals de NPO, VPRO, RTL, Beeld en Geluid en Media Perspectives. Deze partijen zijn op een gezamenlijke zoektocht naar verantwoorde AI.

Het samenwerkingsverband wordt ook wel onderzoeksproject DRAMA genoemd, waarbij DRAMA staat voor Designing Responsible AI for Media Applications. Het project heeft tot doel om media-organisaties te ondersteunen en begeleiden bij het inbedden van verantwoorde AI in hun organisaties. Ook studenten zijn hierbij betrokken en denken mee over oplossingen.

Zie ook de externe website

Verantwoorde AI in media

DRAMA is een samenwerkingsverband met Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, én meerdere mediapartijen. Het project richt zich op hoe we media-organisaties kunnen ondersteunen en begeleiden bij het inbedden van verantwoorde AI in hun organisaties.

Op weg naar inclusieve spraakherkenning

In een sketch van de BBC Schotland zitten twee mannen vast in een lift, omdat de automatische spraakassistent van de lift hun Schotse accent niet verstaat. De mannen proberen de lift naar de elfde verdieping te krijgen, maar het systeem blijft vragen “Could you please repeat that?” en de lift komt niet in beweging.

Deze parodie laat zien dat nieuwe technologieën die gebruikmaken van spraakherkenning niet voor iedereen werken, soms tot frustratie aan toe. Ondanks dat de technologie de afgelopen jaren enorm is verbeterd, is het welbekend dat automatische spraakherkenning (automatic speech recognition: ASR) niet voor iedereen even goed werkt. De spraak van jonge kinderen en ouderen, maar ook die van mensen met een (sterk) accent wordt door een ASR-systeem vaak niet goed herkend.

Deze bias – het slechter presteren van een spraakherkenningsmodel voor bepaalde sprekersgroepen – is het onderwerp van een onderzoeksproject binnen DRAMA (Designing Responsible AI Media Applications). Samen met RTL hebben wij gekeken naar de potentiële bias in twee recente en veelgebruikte spraakherkenningssystemen. RTL gebruikt automatische spraakherkenning voornamelijk voor het automatisch ondertitelen van hun televisieprogramma’s, zodat ook slechthorenden en doven deze programma’s kunnen volgen.

Voor het hele verhaal: https://raait.nl/kennisbank/inclusieve-spraakherkenning/

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 19 december 2023

Project Info

Startdatum 01 sep 2022
Einddatum 31 dec 2023