Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Instituut Netwerkcultuur

Het Instituut Networkcultuur (INC) is in 2004 opgericht door Geert Lovink. Het lectoraat analyseert en geeft vorm aan het terrein van netwerk- en digitale culturen door middel van evenementen, publicaties en online dialoog. De projecten van INC draaien onder meer om urgent publiceren, alternatieve verdienmodellen, kritisch ontwerpen, digitale tegencultuur, tactische media en beeld- en videocultuur.

Met een sterke focus op het transdisciplinaire karakter van nieuwe media en de doe-het-zelf- en open source-componenten, besteedt het INC aandacht aan de artistieke, politieke en technische aspecten van het internet en andere opkomende media. Als zodanig strekt het onderzoeksgebied van het INC zich uit tot design, activisme, kunst, filosofie, politieke theorie en urban studies en is het niet beperkt tot het internet alleen. Het INC vindt dat het internet alleen kan worden begrepen als deze verschillende gebieden en onderzoekslijnen samenkomen.


Vormgeven van het lectoraat

We brengen onderzoekers, kunstenaars, ontwerpers, programmeurs en activisten samen om onderzoek te doen, te plannen, te organiseren en te strijden voor technische en culturele alternatieven. We gebruiken verschillende methoden die resulteren in uiteenlopende output: van theorie tot ontwerpprints, fysieke boeken en ePubs tot experimentele publicatietools en video-essays. Daarnaast hebben we een groot netwerk opgebouwd van internationaal geaffilieerde onderzoekers die we de ruimte geven om hun werk bij ons te publiceren. In ruil daarvoor helpen zij ons met het vormgeven van het lectoraat, zowel theoretisch als praktisch. INC is op zijn best als het werkt aan urgente onderwerpen in de context van duurzame, zelforganiserende netwerken, zoals Video Vortex, MoneyLab en Urgent Publishing.

Instituut Netwerkcultuur is een van de zeven lectoraten en twee bijzonder lectoraten die samen het kenniscentrum FDMCI vormen. Het kenniscentrum is onderdeel van de faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie binnen de Hogeschool van Amsterdam.

HvA 29 november 2022

dhr.  G.W. Lovink (Geert)

Lector Network Cultures

Tel: 0651815637
g.w.lovink@hva.nl
Bekijk profiel