Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

CYBER SECURITY

Bijzonder lectoraat opgericht in samenwerking met de Gemeente Amsterdam

Het bijzonder lectoraat Cyber Security is onderdeel van het lectoraat Responsible IT, een samenwerkingsverband tussen de HvA en Gemeente Amsterdam. Responsible IT doet praktijkonderzoek naar het op verantwoorde wijze ontwikkelen van digitale technologie, met oog voor maatschappelijke waarden en de menselijke maat.

Binnen het bijzonder lectoraat Cyber Security ligt de focus op digitale beveiliging. Omdat dit vakgebied erg fluïde is, wordt met de samenwerking tussen de HvA en Qbit bijgedragen aan praktijkonderzoek en het verversen van de onderwijsinhoud. Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam heeft Pieter Meulenhoff per 1 september 2020 benoemd tot bijzonder lector Cyber Security. Meulenhoff is werkzaam bij Qbit Cyber Security en is een dag per week vrijgemaakt voor zijn werk aan de HvA.

Specialist in de kwaliteit van ICT

Meulenhoff is gespecialiseerd in de kwaliteit van ICT over een breed spectrum: van embedded systemen, datacenters tot en met applicatiesoftware. Hij was onder meer de initiatiefnemer van een groot internationaal anti-SPAM project voor ISPs, en leidde een internationaal onderzoek naar de mogelijkheden van Deep Packet Inspection, en treed met enige regelmaat op als deskundige in rechtszaken op het gebied van ICT. Hij heeft jarenlang voor TNO gewerkt. Meulenhoff bezit het talent om complexe materie te doorzien en begrijpelijk uit te leggen.

In 1999 is Meulenhoff gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Tijdens zijn promotieonderzoek was Pieter een van de ontwikkelaars van GROMACS, op dit moment nog steeds een van de leidende en snelste softwarepakketten voor het uitvoeren van chemische simulaties. Na zijn promotie, en voor Qbit, heeft Pieter bij KPN Research en TNO gewerkt als onderzoeker naar de kwaliteit van ICT met specifiek de onderwerpen performance, robuustheid en security.

Het bijzonder lectoraat Cyber Security is een van de zeven lectoraten en drie bijzonder lectoraten die samen het kenniscentrum FDMCI vormen. Het kenniscentrum is onderdeel van de faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie binnen de Hogeschool van Amsterdam.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 18 mei 2023