Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Food for Thought Inspiratiesessie

Experimenting Liveness. Introductie van het UKRAiNATV Netwerk: STREAM ART experimenten tussen Amsterdam, Krakau en Kiev

Evenement

Schuif aan bij de maandelijkse live lunchbijeenkomst van het Kenniscentrum FDMCI en CoECI, bestemd voor onderzoekers, docenten en studenten. Diverse sprekers praten je bij over actueel onderzoek, nieuwe inzichten en hun lessons learned. Deze keer staat de Food for Thought in het teken van de tactical media room UKRAiNATV.

Stream Art & Tactical Media

In deze inspiratiesessie -verzorgd door de onderzoeksgroep Netwerkcultuur- wordt een live verbinding gecreëerd met twee internationale partners en kunstcollectieven: UKRAiNATV (Academy of Fine Art Krakow / Fundacja 36,6) en Carbon Community uit Kiev.

UKRAiNATV ontstond aan het begin van de Russische invasie in Oekraïne en creëerde een live-streaming collectief dat kunst, activisme en technologie verenigt. StreamArtStudio zond live uit vanuit de toegangspoort Krakau en creëerde een hub voor door de oorlog ontheemde vluchtelingen. Ze werden al snel een multiplatform uitlaatklep voor jonge stemmen die in de traditionele media ongehoord blijven. Een paar maanden later begon de oorlog.

Het lectoraat Netwerkcultuur, ook wel het Institute of Network Cultures (INC), startte een samenwerking met UKRAiNATV. Onlangs is deze uitwisseling verder ontwikkeld met een knooppunt in Kiev, de kunstgemeenschap Carbon en het Collider Creative Culture Cluster. Zij bundelen de krachten op het snijvlak van mediakunst, experimentele elektronische muziek en revitalisering van postindustriële gebieden, waarbij Oekraïense kunst en cultuur lokaal en wereldwijd worden gepromoot.

Deze samenwerkingen worden via het onderzoeksproject verder versterkt en uitgebreid tot een Europees netwerk voor Stream Art en Tactical Media.

Over het lectoraat Netwerkcultuur

Netwerkcultuur -ook wel INC genaamd- heeft een lange staat van dienst in het onderzoeken en ontwikkelen van hybride formats, van het ontwikkelen van een open-access digital publishing toolkit tot het kritisch verkennen van de mogelijkheden van online video.

De laatste tijd voelde INC de behoefte om de reikwijdte van haar onderzoek uit te breiden naar audiovisuele content. In deze periode zijn ze begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe audiovisuele publicatiereeks genaamd The Void.

Van interviews tot documentaires en talkshows, via muziekoptredens en memes, The Void wil een plek zijn waar geëxperimenteerd wordt met die praktijken en methodologieën, die verder gaan dan 'gewoon' tekst en die voorzien in een dringende behoefte om audio/visuele mogelijkheden tot uitdrukking te brengen.

Zodoende is het uiteindelijke doel van dit project om een platform te creëren, dat openstaat voor externe samenwerking met onafhankelijke kunstenaars en onderzoekers over de hele wereld, virtueel of fysiek.

Over de sprekers

Geert Lovink is sinds 2004 lector en tevens oprichter van het Institute of Network Cultures (INC) bij de Hogeschool van Amsterdam.

Hij is een Nederlandse mediatheoreticus, internetcriticus en auteur van een groot aantal boeken. In 2003 behaalde hij zijn Ph.D. aan de Universiteit van Melbourne, gevolgd door een postdoc positie aan de Universiteit van Queensland.

Van 2004 tot 2012 was Geert bovendien associate professor in het nieuwe media programma van Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. In 2005 en 2006 was hij fellow aan het Institute of Advanced Study in Berlijn. Van 2007 tot 2017 doceerde hij aan de European Graduate School (Saas-Fee/Malta) waar hij vijf promovendi begeleidde.

In december 2021 werd Geert Lovink benoemd tot hoogleraar Kunst en Netwerkculturen aan de afdeling Kunstgeschiedenis, Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel (één dag per week tot september 2026) wordt ondersteund door de Hogeschool van Amsterdam.

Geert Lovink

Tommaso Campagna werkt sinds augustus 2021 bij INC als onderzoeker en redacteur. Hij heeft een Research Master in Media Studies aan de Universiteit van Amsterdam en werkte eerder samen met verschillende activisten en onderzoeksgroepen zoals Tracking-Exposed, Hackmedia en Amsterdam Alternative.

In eerste instantie kwam hij in 2019/2020 bij INC als onderzoeks- en publicatiestagiair voor het project Making Public. Daarna ging hij verder met het trainen van de digitale publicatie stagiaires, het produceren van digitale publicaties, het werken aan onderzoeksprojecten (tactische visuele cultuur, onze creatieve reset), samen met het bijhouden van de INC website en video publicaties.

Daarnaast is Tommaso beeldend kunstenaar en werkt hij aan documentaires.

Tommaso Campagna

Giulia Timis maakt onderdeel uit van UKRAiNATV en is daarnaast onderzoeker bij INC.

Het UKRAiNATV team in Krakau bestaat uit: Rom Dziadkiewicz, Ksenia Mirgorodska en Gleb Dovzhuk.

Alexandra Khalepa is hoofd van de Carbon Community.

VJ Yarkus is media artiest en coordinator van de CARBON Studio in Kiev.

Netwerkcultuur

Wil je meer weten over de onderzoeksgroep Netwerkcultuur van het Kenniscentrum FDMCI? Neem dan ook eens een kijkje op dit portal.

Livestreamverbinding

Ben je op 28 september tussen 12.00 en 13.00 uur niet in de gelegenheid om live aanwezig te zijn bij deze Food for Thought sessie, dan kun je via deze livestreamverbinding de bijeenkomst toch bijwonen! (de lunch is dan helaas voor eigen rekening ;-)

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 27 september 2023

Datum

Startdatum 28 sep

Tijd

12:00 - 13:00 uur

Contact

Tommaso Campagna
Giulia Timis

Locatie

Kohnstammhuis (KSH) | Amstelcampus

Wibautstraat 2-4

1091 GM Amsterdam

020 599 5555