Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Food for Thought Inspiratiesessie

Laat je inspireren door twee bijdragen vanuit het lectoraat Responsible IT: over het herkennen van nepnieuws én over de intrigerende combinatie tussen AI en kunst

Evenement

Terug van weggeweest: de maandelijkse Food for Thought live inspiratiesessies op de Amstelcampus! Het Kenniscentrum FDMCI en het Centre of Expertise for Creative Innovation (CoECI) slaan hiervoor de handen ineen en nodigen onderzoekers, docenten, studenten en andere geïnteresseerde HvA collega's van harte uit om een uurtje aan te schuiven. De formule is laagdrempelig en informeel, waarbij je onder het genot van een broodje je lunchpauze nuttig besteedt: twee sprekers beklimmen het podium en praten je -ieder een half uur- bij over bijvoorbeeld actueel onderzoek, nieuwe uitvindingen en hun lessons learned. De eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 31 mei van 12.00 tot 13.00 uur in BPH 00B01.

(auteursrechten: Jeroen van der Most)

Nepnieuws en filterbubbels

Het is vaak moeilijk te beoordelen of een artikel dat we online lezen gebaseerd is op feiten of niet. Sla de actualiteiten er maar op na: corona, berichtgeving uit Rusland over de oorlog met Oekraïne.

Omdat het onmogelijk is om elk nieuwsbericht dat wordt gepubliceerd handmatig te verifiëren, is er veel onderzoek gedaan naar automatische detectie van verkeerde informatie. Maar kunnen we die algoritmen vertrouwen? Hierover vertelt Suzana Bašić in haar bijdrage over verklaarbare nepnieuwsdetectie.

Tijdstip: van 12.00 tot 12.20 uur met aansluitend 10 minuten gelegenheid voor vragen en opmerkingen.

NB. deze lezing is in het Engels

KUNSTmatige Intelligentie

AI -Artificial Intelligence- en kunst lijken op zich twee verschillende werelden. Ze zijn echter nauw met elkaar verweven. De mens creëert tenslotte technologie en heeft er altijd naar gestreefd zijn toestand hiermee te verbeteren. AI lijkt eerder een kans dan een bedreiging voor de kunst te zijn.

Jeroen van der Most is kunstenaar en maakt kunst met Artificial Intelligence. Zijn werk hangt wereldwijd in musea en staat regelmatig in de aandacht van internationale media. Momenteel is hij artist-in-residence bij het lectoraat Responsible IT. Jeroen laat in deze inspirerende sessie zien wat voor kunst hij maakt met AI. Hij neemt je mee in de ideeën die hij heeft voor een nieuw kunstwerk dat voor -en samen met- de HvA wordt gemaakt.

Tijdstip: van 12.30 tot 12.50 uur met aansluitend 10 minuten gelegenheid voor vragen en opmerkingen.

Letters from Nature

Over de sprekers

Suzana Bašić is onderzoeker bij het lectoraat Responsible IT bij het Kenniscentrum FDMCI. Ze heeft een multidisciplinaire achtergrond, geïnteresseerd in de effecten van AI op de samenleving en hoe we AI-technologie ten goede kunnen gebruiken.

Tijdens haar onderzoeksmaster in computationele linguïstiek aan de VU Amsterdam heeft ze deelgenomen aan verschillende academische onderzoeksprojecten, gevolgd door een R&D rol in de industrie. Bij het Responsible AI Lab richt ze zich op het ontwikkelen en toepassen van natuurlijke taalverwerkingstechnologieën op een maatschappelijk verantwoorde manier.

Jeroen van der Most is AI-kunstenaar: hij maakt kunst met data, algoritmes en kunstmatige intelligentie. Hij verkent hoe AI de denkbeeldige grens tussen onszelf en onze omgeving kan overbruggen, ten dienste van de ecosystemen van de toekomst. Hij maakt autonoom werk, maar creëerde ook kunstwerken voor organisaties als Amnesty International, Sogeti – Cap Gemini, Funda, de Radboud Universiteit en Nvidia. Momenteel is hij artist-in-residence bij het lectoraat Responsible IT.

Live of online?

Deze Food for Thought inspiratiesessie vindt live plaats op de Amstelcampus in BPH 00B01. Neem je liever online deel aan de bijeenkomst? Log dan in via deze link in MS Teams: Food for Thought Inspiratiesessie 31 mei 2022

Toegepaste AI

Wil je meer weten over AI binnen de HvA? Neem dan ook eens een kijkje bij het Centre of Expertise Applied AI.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 16 mei 2022

Startdatum 31 mei