Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Nanda Piersma benoemd tot lector Responsible IT

18 sep 2020 11:22 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft Nanda Piersma op 8 september 2020 benoemd tot lector Responsible IT. Dit recent opgerichte lectoraat van de gemeente Amsterdam en de HvA doet praktijkonderzoek naar het op verantwoorde wijze ontwikkelen van digitale technologie voor de stad. Piersma brengt in haar nieuwe functie onderzoekgroepen op het gebied van AI, Quantum Computing, Cyber Security en Urban Analytics bij elkaar en slaat een brug naar andere lectoraten, opleidingen en partners.

Nanda Piersma begint per 1 november in haar nieuwe functie. Zij heeft al een lange staat van dienst binnen de HvA. Sinds haar start in 2002 is ze opleidingsmanager geweest van verschillende opleidingen. In 2017 werd zij lector Urban Analytics voor de Hogeschool van Amsterdam en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Piersma blijft vanuit het CWI het onderzoeksthema Urban Analytics voortzetten. Sinds 1 januari 2020 is ze tevens wetenschappelijk directeur van het HvA Expertisecentrum Applied Artificial Intelligence.

Frank Kresin, decaan van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie: “Technologie is niet neutraal en vraagt om een holistische aanpak vanuit verschillende disciplines en een sterke waardenpropositie. Nanda verbindt het ontwikkelen van baanbrekende technologie, de kritische reflectie daarop en de toepassing ervan in één persoon. Ze is een ervaren onderzoeker met een groot netwerk, die een toonaangevende onderzoeksgroep kan bouwen en inspireren. Daarnaast heeft ze in een groot aantal projecten bijgedragen aan de verantwoorde toepassing van informatietechnologie in de stad en het bedrijfsleven. In haar nieuwe rol krijgt ze hier meer ruimte voor en ik heb daar grote verwachtingen van.”

Wethouder Touria Meliani (Digitale Stad) is blij met de benoeming van de lector Responsible IT. Meliani: “In Amsterdam werken we aan een vrije en inclusieve digitale stad. Een van de voorwaarden is dat de technologie in dienst staat van mensen, en niet andersom. Technologie moeten we allemaal kunnen begrijpen om het zo verantwoord mogelijk in te kunnen zetten. Dit lectoraat is daarom goed nieuws voor onze stad.”

Samen werken aan Responsible IT

De gemeente Amsterdam en de HvA zijn met het lectoraat Responsible IT de samenwerking aangegaan op basis van hun gedeelde waarden en visie op een verantwoorde ontwikkeling en inzet van IT. Daarbij zijn oog voor maatschappelijke waarden en de menselijke maat het uitgangspunt. Nanda Piersma: “Ik vind responsible IT zeer urgent en kwam het thema al steeds vaker tegen in mijn vorige functie als lector Urban Analytics. Ik kijk ernaar uit om met de gemeente Amsterdam hier vorm aan te geven.”

Een verantwoorde inzet en ontwikkeling van digitale technologie voor de stad is van cruciaal belang. Andersom vormt de stad voor het lectoraat Responsible IT een belangrijk platform voor innovatie in direct contact met de inwoners. Onderzoek en ontwikkeling vindt plaats vanuit én met de praktijk, samen met burgers, professionals, ambtenaren, studenten, docenten en onderzoekers. Zo zijn de gemeente en de HvA samen met Waag betrokken bij de organisatie van het kunst-, tech- en makersfestival MozFest in 2021; en doet de HvA onderzoek naar diversiteit en inclusie bij AI voor werving en selectie voor de afdeling Economische Zaken van de gemeente Amsterdam.

Over Nanda Piersma

Na een Master in Wiskunde in 1988, behaalde Nanda Piersma in 1993 haar PhD in Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ze als Assistant Professor is gaan werken bij het Econometrics Institute van de Erasmus Universiteit. In 2002 is ze gestart bij de Hogeschool van Amsterdam als opleidingsmanager, waar ze vanaf 2014 als hoofddocent verantwoordelijk werd voor de specialisatie Data Science van de bachelor Toegepaste Wiskunde. Sinds september 2017 is ze lector Urban Analytics; en sinds 1 januari 2020 is ze tevens wetenschappelijk directeur van het HvA Expertisecentrum Applied Artificial Intelligence. Piersma is een veelgevraagd spreker en verzorgt presentaties voor overheidsinstellingen en bedrijvennetwerken. Ze is betrokken bij meerdere netwerken rond datawetenschap, waaronder Amsterdam Data Science, AI Technology for People, NLAIC en IPN.