Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Pieter Meulenhoff benoemd tot bijzonder lector Cyber Security

27 mei 2020 14:06 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam heeft Pieter Meulenhoff per 1 september 2020 benoemd tot bijzonder lector Cyber Security. Meulenhoff is werkzaam bij Qbit Cyber Security en is door dit bedrijf voor één dag per week vrijgemaakt voor zijn werk aan de HvA.

Met de komst van Meulenhoff wordt een stevige impuls gegeven aan een vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt. Het bijzonder lectoraat Cyber Security gaat praktijkonderzoek doen naar het op verantwoorde wijze ontwikkelen van digitale technologie, met oog voor maatschappelijke waarden en de menselijke maat. Meulenhoff zal onder meer bijdragen aan het praktijkgerichte onderzoek en de nieuwe master Cyber Security. Daarnaast versterkt hij de band van het IT onderwijs met het bedrijfsleven. Decaan Frank Kresin: “We zijn zeer verheugd met de komst van Pieter Meulenhoff naar de HvA. Pieter heeft zijn sporen in de Cyber Security ruimschoots verdiend en vormt een perfecte match met onze ambities op dit gebied.”

Specialist in de kwaliteit van ICT

Meulenhoff is gespecialiseerd in de kwaliteit van ICT over een breed spectrum: van embedded systemen, datacenters tot en met applicatiesoftware. Hij was onder meer de initiatiefnemer van een groot internationaal anti-SPAM project voor Internet Service Providers en leidde een internationaal onderzoek naar de mogelijkheden van Deep Packet Inspection (DPI), een technologie die kan worden ingezet om te kijken welke apps worden gebruikt en welke websites worden bezocht, maar in theorie ook om e-mails te lezen. Meulenhoff treedt ook met enige regelmaat op als deskundige in rechtszaken op het gebied van ICT. Hij heeft jarenlang voor TNO gewerkt. Hij bezit het talent om complexe materie te doorzien en begrijpelijk uit te leggen.

In 1999 is Meulenhoff gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Tijdens zijn promotieonderzoek was Meulenhoff een van de ontwikkelaars van GROMACS, op dit moment nog steeds een van de leidende en snelste softwarepakketten voor het uitvoeren van chemische simulaties, zoals het uitrekenen van de interactie tussen moleculen. Na zijn promotie, en voor Qbit, heeft Meulenhoff bij KPN Research en TNO gewerkt als onderzoeker naar de kwaliteit van ICT met specifiek de onderwerpen performance, robuustheid en security.

Een vakgebied in ontwikkeling

Het bijzonder lectoraat Cyber Security is onderdeel van het nieuwe kernlectoraat Responsible IT, een samenwerkingsverband tussen de HvA en de gemeente Amsterdam. Binnen het bijzonder lectoraat zal de focus liggen op digitale beveiliging. Omdat dit vakgebied erg fluïde is, wordt met de samenwerking tussen HvA en Qbit bijgedragen aan praktijkonderzoek en het verversen van de onderwijsinhoud. Meulenhoff: “Ik ben zeer dankbaar dat Qbit Cyber Security mij de ruimte geeft om deze rol in te vullen. Als lector wil ik graag samen met studenten, docenten en onderzoekers ontdekken hoe IT werkt, en op een creatieve manier bedenken hoe het beter kan.”