Hogeschool van Amsterdam

Projecten en stages

Brand in een autoshowroom

Bij de meldkamer komt een 112-melding binnen. Er is brand bij een autoshowroom. Politie en brandweer zijn snel ter plaatse en een uur na de melding geeft de brandweer het sein brand meester. De voorzijde van de showroom is ernstig beschadigd en er is een Cadillac uit de showroom verdwenen. Wat is er precies gebeurd? Hoe is de brand ontstaan? Is er misschien wel sprake van brandstichting?

De case

De showroom lijkt geramd te zijn met een auto. Nabij de showroom worden groene verfsporen aangetroffen op een betonnen paaltje. Kun je een auto linken aan deze verfsporen? En hoe dan? De technische recherche vindt in de showroom een bierflesje met daarin vloeistof. Een lap stof hangt uit het flesje. Kun je nagaan wat dit voor vloeistof is? En waar heeft die lap stof ooit bij gehoord? Hoe zit het met die glasscherven die in de brandresten zijn aangetroffen? Aan jou de taak om een mogelijk scenario te bedenken op basis van aangeleverde onderzoeksresultaten. Wat zeggen ze over het ontstaan van de brand? En kun je dan ook al iets zeggen over een mogelijke dader?

Het analyseverslag

Eén van de eerste projecten tijdens je opleiding heet 'Brand in een autoshowroom'. Hierin leer je een analyseverslag opstellen. In een blok van zeven weken krijg je alle nodige bagage mee. Zo vindt een groot deel van het forensisch technisch onderzoek plaats in het laboratorium. En daarvan bestaat een belangrijk deel uit chemische analyses. Een van de vakken die je krijgt is daarom chemie. In diverse praktijklessen leer je hoe verfonderzoek, textielonderzoek en onderzoek naar ontbrandbare vloeistoffen precies werkt. Ook het vak statistiek speelt een belangrijke rol. Want hoe bijzonder is het bijvoorbeeld dat je sporen van benzine terug vindt in de showroom?

Ontbrekende puzzelstukjes

Gedurende dit blok krijg je o.a. gastcolleges van docenten van het NFI, de Politieacademie en de forensische opsporing en zul je veel relevante literatuur moeten lezen over veel voorkomende chemische onderzoekstechnieken. Wat doet het? Hoe werkt het? Waarom werkt het? Wat kunnen we ermee? Ook krijg je van de begeleiders steeds weer nieuwe informatie toegespeeld over de case zoals nieuwe onderzoeksresultaten. Je maakt een onderzoekswerkplan, leert onderzoeksvragen formuleren en uiteindelijk schrijf je een adviesrapport.

Inbraak!

Er is ingebroken in een woning. Alle zichtbare sporen zijn op de foto gezet. Maar welke sporen moeten veiliggesteld worden? De bloedsporen op de ruit? De schoensporen bij de deur? Hoe verpak je ze, welke onderzoeken kun je hierop uitvoeren en hoe beschrijf je dit alles in een Proces Verbaal (PV)?

De case

Het forensisch proces begint op een PD (plaats delict). Hier wordt gezocht naar sporen die met het misdrijf in verband staan. De bevindingen worden vastgelegd in een proces-verbaal. Sporen worden in het laboratorium onderzocht en hiervan wordt ook rapport opgemaakt. Bij het project ‘Inbraak’ leer je een Proces Verbaal schrijven. Je kruipt in de rol van forensisch onderzoeker. Van jouw projectbegeleiders krijg je fotomateriaal van de PD aangeleverd. Wat is er aangetroffen? Wat ga je doen om de sporen veilig te stellen? Je moet heel nauwkeurig te werk gaan wanneer je beschrijft wat voor werkzaamheden je op de PD hebt uitgevoerd. Want een proces-verbaal kan later misschien een belangrijk bewijsmiddel zijn in de rechtszaal.

Brede introductie

Het project ‘Inbraak’ is een fictieve opdracht en onderdeel van het eerste blok dat volledig in het teken staat van een brede introductie in de wereld van forensisch onderzoek. Tijdens verschillende lezingen wordt een hoop verteld. Welke partijen zijn bijvoorbeeld allemaal betrokken bij het onderzoek van misdrijven? Welke afwegingen kunnen gemaakt worden bij inzet van verschillende onderzoekstechnieken? En hoe bewaar je een open blik bij het afwegen van verschillende scenario’s? Gastsprekers van o.a. de Politie Academie, het NFI en een hondengeleider van speurhonden geven je inzicht in hun organisatie en onderlinge samenwerking. Maar je gaat ook zelf op onderzoek uit. Je wordt gevraagd een aflevering van CSI te analyseren. Wat is nu precies fictie en wat is realiteit? Je zult ook veel literatuur en wetenschappelijke publicaties moeten lezen over verschillende onderwerpen. Ook krijg je in dit blok een inleidende workshop fotografie en Photoshop.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 19 juli 2014