HvA in Beeld

'Mensen zijn gewoontedieren'

Testimonial

Reint Jan Renes

Dankzij het lectoraat van Renes ligt up-to-date kennis over gedragsverandering en duurzaamheid voor het grijpen voor docenten Toegepaste Psychologie en Social Work. Studenten kunnen in Amsterdam aan de slag met allerlei duurzaamheidsvraagstukken.

'Mensen zijn gewoontedieren. Als je wilt dat iemand zijn niet-duurzame gewoonte inruilt voor nieuw en duurzaam gedrag, dan moet je die persoon prikkelen.'

Reint Jan Renes - Lector Psychologie voor een Duurzame Stad

Sustainability is here to stay

Een beleidsplan of visiedocument zonder – toverwoord – ‘duurzaamheid’ kom je nauwelijks meer tegen. Onze ecologische voetafdruk moet uitgevlakt, welvaart eerlijker verdeeld, dierenwelzijn omhoog. Bedrijven en overheden maken er geld voor vrij en technische innovaties maken het mogelijk. Niets let ons. Toch? Waarom lukt het organisaties dan vaak niet om duurzamer te werken? Waarom duurt het zo lang? Reint Jan Renes weet het: er is te weinig aandacht voor de mens-kant.

Mensen zijn gewoontedieren

“Als je wilt dat iemand zijn niet-duurzame gewoonte inruilt voor nieuw en duurzaam gedrag, dan moet je die persoon prikkelen. De gedragspsychologie vertelt ons hoe dat werkt. Denk aan plastic tasjes. Sinds die niet meer gratis weggegeven mogen worden, gaan er veel minder over de toonbank. Dat is gelukt door de landelijke campagne ‘Mag het een tasje minder zijn?’ én dat dubbeltje dat de klant er nu voor moet neertellen.”