HvA in Beeld

Huib de Jong

Testimonial

Huib de Jong, oud-voorzitter van het College van Bestuur, ziet voor de HvA een emancipatiefunctie in de Amsterdamse samenleving.

'Ik begon zelf op de lagere detailhandelsvakschool'

Huib de Jong - oud-voorzitter van het College van Bestuur

Het hart van de HvA

“Ons streven naar diversiteit en inclusie vertaalt zich naar aandacht voor toegankelijkheid en studiesucces, en dus voor de kwaliteit van ons onderwijs. Dat is de essentie voor iedere hogeschool. Maar omdat wij in een grootstedelijke omgeving opereren, vormt dit streven het hart van de HvA.”

Dedain

Huib de Jong weet als geen ander hoe belangrijk die toegankelijkheid is. “Ik ben zelf via de lagere detailhandelsvakschool, het mbo en het hbo op de universiteit gekomen en uiteindelijk gepromoveerd. Dit lange pad heeft voor mij een enorme meerwaarde gehad, maar wel had ik last van het dedain waarmee mensen naar mijn vooropleiding keken. En dat hoor ik nog, van hbo-bachelors die een universitaire master willen gaan doen. Zij zouden tekorten hebben. Daarover ben ik in gesprek met universiteiten. Mbo’ers die naar het hbo willen, bieden wij modules en summercourses. Daarmee willen we juist de eerstegeneratietoetreders, die als eerste van hun familie het hoger onderwijs ingaan, een zachte landing bieden.”