HvA in Beeld
Aliya Çelik
Testimonial

Onze medewerkers weerspiegelen niet onze studentenpopulatie. Geen verrassing. Ook de landelijke pilot Barometer Culturele Diversiteit waaraan de HvA meedeed loog er niet om. Aliya Çelik startte in 2019 als projectmanager Diversiteit en Inclusie om er iets aan te doen.
'Als je de 0 bent tussen allemaal X-jes'
Aliya Çelik - Projectmanager diversiteit en inclusie
Project diversiteit en inclusie
“Studenten moeten zich kunnen identificeren om zich thuis te voelen. Het merendeel heeft geen (volledig) Nederlandse achtergrond; dat zou weerspiegeld moeten worden in hun docenten. Ikzelf heb ook een biculturele achtergrond. Als je de 0 bent tussen allemaal X-jes, dan schijnt het licht vaak op jou. Alsof jij het probleem bent. Inclusiviteit draait om bewustzijn, je verdiepen in elkaar. Docenten zeggen vaak: ‘ik zie geen kleur’. Maar die kleur is er wel! Studenten willen ook dat je die ziet. Een generieke aanpak werkt daarbij niet.” Voor echte inclusiviteit moeten docenten leren verder te kijken, vindt Çelik. “Om elkaar echt te zien, moeten we met elkaar in gesprek. De werkelijkheid is complexer dan je soms denkt. Ik ben bijvoorbeeld moslim maar draag geen hoofddoek.”
Trainees
Een nieuw traineeshipproject moet maken dat álle studenten zich thuis voelen. “De ‘eerste 100 dagen’ van de studietijd zijn cruciaal. Daarom laten we jonge biculturele professionals de eerstejaarsstudenten begeleiden en coachen.”
M/V
Tegelijkertijd vraagt ook de man/vrouw-verhouding in HvA-managementposities Çeliks aandacht. “We hebben bijvoorbeeld de taal in onze vacatureteksten laten onderzoeken en die bleek te abstract, competitief en westers. Dat pakken we nu aan.”