HvA in Beeld

Data-studio

Testimonial

Nanda Piersma

Je kunt er een boek over schrijven. En dat is precies wat lector Nanda Piersma gaat doen: schrijven over wat inzicht in data kan doen. Bijvoorbeeld voor afvalinzameling.

‘Van vies naar schoon via data’

Nanda Piersma - Lector Urban Analytics

Data Studio

Piersma is initiatiefnemer van de data-studio (voorheen data-station). Dat is opgezet vanuit een Comenius Senior Fellow project, dat in juli 2018 landde binnen de Faculteit Techniek.

Nieuwe inzichten

Het onderzoek op het gebied van datascience gaat razendsnel. Niet bij te houden. Daarom werken studenten, onderzoekers, docenten en externe partners binnen de data-studio samen. Piersma over deze vorm van onderwijsvernieuwing: "De meerjarige projecten moeten herhaalbaar en overdraagbaar zijn. Iedereen leert tegelijkertijd met en van elkaar in relatie tot een actueel probleem. Zo komen we elke keer opnieuw met nieuwe inzichten stapjes verder."

Afval te óver

Wat komt er bijvoorbeeld in het boek? Piersma: "We verzamelden data over de volumes huis- en straatvuil en afval in ondergrondse containers in Amsterdam. Op basis van die data kunnen we nu voorspellen wanneer die containers vol zijn. Dat leidt tot de aanpassing van ophaalroutes en (her)plaatsing van containers. Van vies naar schoon, via data. Dit project loopt door. Want van bedrijfsafval tot grof en bijzonder afval: er is afval te óver."

Nanda Piersma is naast initiatiefnemer van de data-studio lector Urban Analytics en wetenschappelijk directeur van het Expertisecentrum Applied Artificial Intelligence.