HvA in Beeld

Driewerf hoera voor Brightspace

Testimonial

Ivo van der Werk

In één week tijd overstappen van fysiek naar online onderwijs. Hoe dan? "Brightspace", antwoordt Ivo van der Werk, Digital Transformation Officer aan de HvA.

'Als corona was uitgebroken zonder dat we een leermanagementsysteem hadden, was er écht een héél groot probleem geweest'

Ivo van der Werk - Digital Transformation Officer

De HvA werkte jaren aan een visie voor een Digitale Leeromgeving. Dat leidde tot de aanschaf van het Learning Management Systeem (LMS) Brightspace. Een aantal studenten en docenten deed daarmee in 2018 al ervaring op.

Gepersonaliseerde leeromgeving

In september 2019 is Brightspace volledig geïmplementeerd in alle opleidingen en in alle jaren: "In plaats van de SharePoint-omgeving met een intranetkarakter, hebben studenten nu toegang tot een meer gepersonaliseerde leeromgeving. Een omslag van enkel 'zenden' naar toepassingen als onder meer quizzen, elkaars lesmateriaal beoordelen en een virtual classroom", licht Van der Werk toe.

De overstap

En toen kwam corona. En toen gingen de hogeschooldeuren dicht. En toen bleek dat je met Brightspace alle tools in handen hebt om in één week de overstap te kunnen maken naar online onderwijs: "Als corona was uitgebroken zonder dat we een leermanagementsysteem hadden, was er écht een héél groot probleem geweest", zegt Van der Werk. Die ook benadrukt hoe belangrijk het fysieke contact is in het onderwijs: "De ondersteuning, elkaar in de ogen kunnen kijken."

Kristin Webb: Zelfrefectie

Ik ben erg enthousiast over Brightspace. Het biedt de mogelijkheid voor aansprekend lesmateriaal, oefeningen, quizzen en interactieve video’s. De verscheidenheid aan tools werkt positief door; in het lesgeven én het leren zelf.

Kris Laan: Verademing

Met Brightspace als onderdeel van de digitale leeromgeving is de HvA beter voorbereid op toekomstige ontwikkelingen in het onderwijs. Over het algemeen is Brightspace makkelijk in gebruik en redelijk flexibel in te richten.