HvA in de Stad

De Amsterdamse Zaak

Ondersteuning voor ondernemers in nood

Project

De Amsterdamse Zaak is een leerwerkproject dat ondernemers in financieel zwaar weer ondersteunt op financieel en fiscaal gebied. Elk half jaar starten gemotiveerde studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het ROC van Amsterdam (ROCvA) hun stage bij dit project. De studenten bieden ondersteuning aan zowel huidige als voormalige ondernemers, zodat geen enkele Amsterdamse ondernemer tussen wal en schip belandt.

Achterstallige boekhouding

De Amsterdamse Zaak is in 2014 opgericht in samenwerking met de gemeente Amsterdam, afdeling Ondersteuning Ondernemers, omdat zij hulp wilden bieden aan (ex)-ondernemers met een achterstallige boekhouding. Deze ondernemers konden door een minimum inkomen of schuldenpositie zelf geen boekhouder inschakelen. De studenten van De Amsterdamse Zaak bieden ondersteuning bij administratie, boekhouding en belastingaangiftes. Met als doel om de zelfredzaamheid van (ex)-ondernemers te bevorderen, zodat zij hun onderneming kunnen voortzetten en/of een schulphulpsaneringstraject kunnen starten.

Samenwerking ondernemers en studenten

Het project is een win-win situatie voor zowel ondernemers als studenten. (Ex)-ondernemers worden versterkt in hun zelfredzaamheid, terwijl studenten direct praktijkervaring opdoen met ‘echte casussen’. Ze ontwikkelen niet alleen hun vaktechnische vaardigheden, maar leren ook de uitdagende facetten van het ondernemerschap kennen.

Het vaste team van De Amsterdamse Zaak bestaat uit een projectleider, boekhouder en docenten van de HvA. De stagiairs die het team versterken komen veelal van de opleidingen Finance & Control en Finance, Tax and Advice van de HvA, en Bedrijfsadministratie en All Around Assistent Business Services van ROCvA.

Aanmelden ondernemers

Aanmeldingen van ondernemers verloopt via afdeling Ondersteuning Ondernemers van de gemeente Amsterdam, via de link hieronder.

Gepubliceerd door  HvA in de Stad 13 december 2023

Project Info

Startdatum 01 sep 2014
Einddatum 31 dec 2030

Contact

Luke van der Gragt
Projectruimtes CTH 3.066 en 3.068

Locatie

Corry Tendeloohuis (CTH) | Business Campus

Fraijlemaborg 133

1102 CV Amsterdam

020 523 6311