The Food Lab

Vier bevlogen studenten en een proeftuin

Bedenk en ontwikkel gezonde en duurzame voedingsproducten. Dat was de uitdaging waar Cindy, Kjelld, Lars en Tessa hun tanden in zouden gaan zetten toen ze in 2014 begonnen aan hun opleiding Voeding en Diëtetiek aan de HvA.

Bepakt met idealen en ambitie trokken ze naar Amsterdam. De stad met zijn volle terrassen, haastige fietsers en fotograferende toeristen in de rondvaartboten. Maar ook de stad met ontelbare snackbars, kroegen, fastfoodketens en winkels vol candybars, frisdrank en chocolade. En een stad met een faculteit Bewegen, Sport en Voeding waar het campusrestaurant precies dát voorschotelde waar de opleiding niet voor stond.

Practice what you preach

Opgeleid worden tot voedingsadviseurs die een gezonde leefstijl promoten op een campus waar vooral ongezonde voeding wordt aangeboden, dat klopte niet, dat moest anders. Ze gebruikten hun afstudeeropdracht om met een plan te komen. Het plan om gezonde voedingsconcepten van studenten Voeding en Diëtetiek ook echt duurzaam te gaan produceren en aanbieden. En wel in The Food Lab, een onderneming die producten maakt die voldoen aan de eisen van duurzaamheid en voedselveiligheid.

Het plan viel in goede aarde. Want de faculteit liep al rond met het idee om een proeftuin op te zetten. Met hun plan voor The Food Lab waren de vier studenten de aangewezen personen om die te realiseren. De proeftuin diende een experimenteel karakter te krijgen waarbij de uitkomst niet altijd van tevoren vast hoeft te staan. En met de focus op de toekomst, zouden telkens nieuwe studenten kunnen bijdragen.

The Food Lab was geboren

The Food Lab werd een onderneming van en door studenten. De vier oprichters, hun docenten, opleidingsmanager en medestudenten stonden meteen voor een aantal pittige uitdagingen: zou de cateraar wel meewerken? Zouden hun producten écht via het campusrestaurant aangeboden kunnen worden? En zou er wel ruimte zijn binnen de HvA voor een onderneming als deze?

Het verhaal sloeg aan

Ja, zo bleek. Want iedereen die bij The Food Lab betrokken was, nam het project bloedserieus. Er werd keihard gewerkt en het verhaal sloeg aan, binnen én buiten de opleiding. En zo kreeg The Food lab op een dag de uitnodiging om bovenop het dak van een gebouw in de Wibautstraat, het event Knowledge Mile te cateren. Een mijlpaal!

Vandaag de dag weten ziekenhuizen, scholen, onderzoekslectoraten, de gemeente Amsterdam en diverse commerciële organisaties de weg naar The Food Lab te vinden. Om events te laten cateren, om gezonde en duurzaam ontwikkelde producten af te nemen en onderzoek te laten doen.

Gepubliceerd door  The Food Lab 25 februari 2019