Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

Landelijke politici kruisen degens in HvA-verkiezingsdebat

Nieuwsuur-presentator Joost Karhof voelt politici aan de tand

22 feb 2017 14:51 | Afdeling Communicatie

Het klimaat, Europa, de zorg(kosten) en integratie & discriminatie. Rondom deze vier thema’s organiseert de Hogeschool van Amsterdam (HvA) op donderdag 2 maart een verkiezingsdebat. Zes landelijke politieke kopstukken van evenzoveel politieke partijen kruisen dan de degens onder leiding van presentator Joost Karhof. Het HvA-verkiezingsdebat is tevens de aftrap van de HvA-maand van de democratie die geheel maart 2017 plaatsvindt. Rondom de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart worden verschillende activiteiten georganiseerd door FLOOR, het debat- en activiteitencentrum van de HvA.

Haagse politici

Naar het debat op 2 maart komen zes Haagse (aspirant-) politici naar Amsterdam die allen hoog op de kandidatenlijst van hun partij staan. Het gaat om Vera Bergkamp (D66), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Sander Dekker (VVD), Kirsten van den Hul (PvdA), Mona Keijzer (CDA) en Ronald van Raak (SP). Onder aanvoering van Nieuwsuur-presentator Joost Karhof discussiëren deze politici tussen 17.30 en 18.30 uur in vier blokken van een kwartier over achtereenvolgens het klimaat, Europa, de zorg(kosten) en integratie & discriminatie. Telkens trappen twee politici af met een korte discussie over het thema, waarna de andere vier politici bij het debat worden betrokken.

Vragen van studenten

De vragen over de vier thema’s die Karhof stelt, komen deels van studenten van studievereniging BSKA (HvA-studie bestuurskunde). Zij stellen deze vragen op onder leiding van deskundigen, in workshops vlak voor het verkiezingsdebat (2 maart, 15.00 - 17.15 uur). Zowel de workshopbijeenkomst als het verkiezingsdebat vinden plaats in het Kohnstammhuis van de HvA aan de Wibautstraat en zijn vrij toegankelijk voor HvA-studenten, -medewerkers en andere geïnteresseerden. Aanmelden vooraf is wel verplicht via HvA.nl/floor.

HvA-Kohnstammhuis: samen uitslagen kijken op 15 maart

Panel van experts

De HvA-maand van de democratie gaat hierna verder op 6 maart (16.30 - 18.00 uur) met het CollegeCafé Onderwijs & Democratie. Een panel van experts praat hier over democratie- en burgerschapsonderwijs, bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Onder andere HvA docent-onderzoeker Hessel Nieuwelink, onlangs gepromoveerd aan de UvA op het proefschrift ‘Becoming a democratic Citizen’, Sofyan Mbarki (lid landelijke Onderwijsraad, trainer en adviseur Diversiteit & Inclusie, Gemeenteraadslid PvdA Amsterdam) en Rens Vliegenthart (hoogleraar Media & Society UvA) zijn van de partij. Ook voor deze bijeenkomst kunnen geïnteresseerden zich aanmelden.

Uitslagenavond

Op 15 maart, de dag van de Tweede Kamer verkiezingen, organiseert FLOOR een ‘ouderwetse’ uitslagenavond. In het Kohnstammhuis kunnen vanaf 20.00 tot 24.00 uur de binnenkomende uitslagen gezamenlijk bekeken worden. De stemmen zijn onder meer afkomstig van stembureaus in twee HvA-panden: de Leeuwenburg en het Wibauthuis. Thomas van Aalten, HvA teamleider opleiding communicatie, schrijver, columnist, treedt op als gastheer van de avond.

De Democratiefabriek

De HvA-maand van de democratie sluit van 20 tot en met 24 maart af met de interactieve tentoonstelling De Democratiefabriek. Bezoekers van deze tentoonstelling over vrede, democratie en burgerschap komen aan de hand van vragen veel te weet over de werking van democratie. De mobiele tentoonstelling is te bezoeken tussen 09.00 en 17.00 uur in het Kohnstammhuis van de HvA