Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

HvA-Wibauthuis verwelkomt Wibaut in 1000 stukjes glas

17 jan 2017 16:53 | Afdeling Communicatie

Een levensgroot mozaïekportret van meer dan 1000 glasstukjes van Floor Wibaut, de naamgever van het Wibauthuis van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), is vandaag onthuld. Daarmee wordt de voltooiing van dit HvA-onderwijsgebouw gemarkeerd dat in oktober 2015 al officieel in gebruik werd genomen. De onthulling van het portret van de bekende voormalige Amsterdamse wethouder gebeurde door HvA-rector Huib de Jong en Mirte Wibaut, de achterachterkleindochter van Floor Wibaut.

1000 glasmozaïekjes

Op 8 oktober 2015 vond de officiële opening van het Wibauthuis plaats. In aanwezigheid van veel HvA-medewerkers en -studenten verrichtten locoburgemeester Pieter Litjens van Amsterdam samen met Mirte Wibaut, achterachterkleindochter van Floor Wibaut (1859-1936) de officiële openingshandeling. Die bestond uit het leggen van de eerste mozaïeksteentjes van wat later een portret van Wibaut moest worden.

De Amsterdamse kunstenares Siomara van Eer heeft sinds de ‘eerste steen’-legging in verschillende etappes in haar atelier aan het portret gewerkt. Van Eer werkt als mozaïekkunstenares met verschillende materialen, vaak keramiek. Voor het portret van Wibaut koos zij echter voor glas. Het portret bestaat uit meer dan 1000 glasmozaïekjes die allen in een driehoekige vorm zijn uitgesneden. Van Eer koos voor 10 kleuren glas, maar door het gebruik van verschillende kleuren lijm bestaat het portret uiteindelijk uit zo’n 30 verschillende kleurtinten. Met z’n afmeting van 2,5 bij 2,5 meter is dit het grootste glasmozaïek dat de kunstenares tot nu toe heeft gemaakt. Het kunstwerk heeft een prominente plaats gekregen in de centrale hal op de begane grond van het Wibauthuis.

'Eerste steen'-legging door Pieter Litjens en Mirte Wibaut op 8 oktober 2015

Nieuwste onderwijslocatie

Het Wibauthuis maakt onderdeel uit van de HvA-Amstelcampus en heeft een vloeroppervlakte van 45.000 m2. Het is daarmee het grootste onderwijsgebouw van de Amstelcampus, die in totaal zeven onderwijsgebouwen telt. In het Wibauthuis volgen rond de 7500 studenten opleidingen van de studierichtingen ‘Business en Economie” en ‘Maatschappij en Recht’. Het gebouw is sinds het studiejaar 2015-2016 in gebruik.

Het Wibauthuis is vernoemd naar Floor Wibaut, die in totaal 15 jaar wethouder was in Amsterdam en in die functie veel heeft betekend voor de ontwikkeling van de stad. Daarmee is de link met de HvA gelegd, die ook nauwe banden met de stad heeft en met haar praktijkgericht onderzoek bijdraagt aan het oplossen van actuele vraagstukken waar Amsterdam mee te maken heeft.

v.l.n.r. Siomara van Eer [kunstenares], Mirte Wibaut [4e generatie Wibaut] en Huib de Jong [Rector HvA]