Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

Jelle Brandt Corstius: Russische koffie verandert je wereldbeeld

HvA Going International 2016

19 mei 2016 09:30 | Afdeling Communicatie

Waarom zou je tijdens je studie internationale ervaring opdoen? Omdat die ervaringen je leven veranderen, benadrukt Jelle Brandt Corstius tijdens het event HvA Going International 2016 op de FabCity Campus. Zoals wanneer je in een treinstel zit onderweg naar Odessa, dat in een loods omhoog wordt getakeld met inzittenden. Of dat een ambtenaar van de Russische geheime dienst je ter kennismaking zwijgend een kop ‘Russische koffie’ (wodka) aanbiedt.

Onder het gedreun van heipalen openen rector Huib de Jong en Jelle Brandt Corstius Going International in een loods op de FabCity Campus. Dit event is er om HvA-studenten te enthousiasmeren om internationale ervaring op te doen.

‘Kennis reist over de hele wereld’, begint de rector in Brits Engels. ‘Zo ook op deze FabCity Campus. Het idee van het kartonnen Wikkelhuis is bijvoorbeeld opgedaan in Barcelona. Bouw aan die internationale kennis, je ondernemersvaardigheden, en innovaties. Verbreed je horizon, door naar het buitenland te gaan, en door ‘internationalisation at home.’

Vreemde rit naar Odessa

Een paar studenten stoten elkaar opgewonden aan als Jelle Brandt Corstius opkomt. Die probeert het geluid van de heipalen te overstemmen met hoe het allemaal begon. Als 22-jarige reisde hij in een spontane opwelling naar Odessa, toen zijn geplande vakantie niet doorging. De eerste absurde situatie deed zich al voor op de grens met Hongarije: het treinstel waarin hij reisde werd uren in een loods gerepareerd en opgetild, met de passagiers erin. Jelle vroeg zijn medepassagiers waarom ze geen andere trein namen. ‘Nu hoeven we de trein niet uit,’ was het antwoord.

Jelle Brandt Corstius tijdens HvA Going International in een loods op de FabCity Campus

24 jaar en correspondent in Moskou

Na die reiservaring wist Brandt Corstius dat hij langer in het buitenland wilde leven. Hij zag een vacature bij een Nederlandse krant voor Ruslandcorrespondent, blufte met zijn enige twee artikelen en kreeg op zijn 24 ste de baan. Het eerste jaar was moeilijk - bijna niemand spreekt Engels in Moskou - maar toen hij de taal kon spreken ging er een wereld voor hem open.

Brandt Corstius vertelt over een paar incidenten. Toen hij zijn notitieblok had laten liggen in een bar, kreeg hij een telefoontje dat de politie het had ‘gevonden’. Iemand had geprobeerd het te verkopen, maar de koper was toevallig een undercover-agent. Om het terug te krijgen, moest hij de culturele codes begrijpen (‘grease the engine’)- en dat hield ook in dat hij een paar duizend roebel moest achterlaten.

Een andere keer zat Brandt Corstius in een treincoupé tegenover een man die hij niet kende. Die schonk een halve liter wodka voor hen beiden in, waarop ze proostten. Daarna deelden ze sandwiches. Een tijdlang wisselden ze geen woord, daarna maakten ze pas formeel kennis. De man bleek voor de Russische geheime dienst te werken; hun gesprekken bleven vertrouwelijk, ‘Zoiets zou je in Nederland nooit meemaken in de trein. Je zou meteen vragen: wie ben jij?’

Sfeerbeeld tijdens HvA Going International

‘Alsof je in een film leeft’

Jelle zou wel een betoog kunnen houden over corruptie en alcohol, maar de ervaring is breder dan dat. ‘Ik moest de manier waarop ik naar de wereld keek aanpassen, anders moest ik teruggaan naar Nederland. In Rusland word je ’s morgens wakker vol plannen, maar geen één van die plannen gaat die dag lukken. Maar wat je zeker weet: die dag gebeurt er iets, waardoor het allemaal niet uitmaakt. Alsof je een filmpersonage bent: je hebt geen controle over je eigen leven.’

Zijn ervaringen maken dat Jelle nu ook in Nederland anders in het leven staat: hij leeft meer met de dag en spontaner dan zijn vrienden.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Workshop

De studenten splitsen zich na dit optreden op voor workshops, in verschillende containers. Studenten van de minor Experience & Event management hebben de workshops georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld je cv en LinkedIn laten checken, en meteen een foto laten maken voor op je profiel.

Verderop zijn er ‘huiskamergesprekken’: eerstejaars horen van ouderejaars studenten over hun buitenlandervaringen. Want internationalisation at home is nuttig, maar niks gaat uiteindelijk boven zelf naar het buitenland gaan, weet ook rector Huib de Jong: ‘Pas als je zelf ergens langere tijd te gast bent geweest, kun je je inleven in hoe het voor mensen in Amsterdam is om te gast te zijn. Het verandert je perspectief.’