FLOOR | Cultureel Platform HvA

VR-Beleving: Studentambassadeurs stappen andere wereld binnen

Hoe is het om in iemand anders schoenen te staan? De Studentambassadeurs Diversiteit en Inclusie kregen een realistisch en uniek inkijkje in het leven van een ander.

27 nov 2020 13:58 | FLOOR

In een polariserende wereld waarin het maatschappelijk debat verder verhardt, wordt het steeds moeilijker om je in de ander te verplaatsen. Op donderdag 19 november kregen de Studentambassadeurs Diversiteit en Inclusie en studentassessor Elijah Alvares tijdens de virtual reality sessie ‘Met andere ogen’ een kijkje in het leven van iemand anders. De VR-beleving werd georganiseerd door Critical Mass in samenwerking met het culturele platform FLOOR. Door zich te verplaatsen in de leefwereld van iemand die ze (nog) niet kenden en geconfronteerd te worden met hun dagelijkse dilemma’s, maakten de studentambassadeurs kennis met elkaars perspectieven en nieuwe geluiden, inzichten en standpunten.

In iemand anders schoenen staan.

Op het moment dat de studenten hun VR-bril opzetten, stapten zij een andere wereld binnen. Namelijk die van een islamitische arts. In het verhaal wordt de arts geconfronteerd met een oudere patiënt die weigert door haar geholpen te worden. De patiënt gelooft niet dat zij een arts is. “Door de VR-bril op te zetten beleef je op een confronterende manier hoe het is om in iemand anders schoenen te staan”, zegt studentambassadeur Terry Tao. Voor studentassessor Elijah Alvares is het niet moeilijk om zich in te leven in het verhaal van de arts. “Als zwarte man heb ik vaak het gevoel dat ik mezelf moet bewijzen. Mensen kunnen moeilijk geloven dat ik een professional ben als Nederlander met een biculturele achtergrond”, zegt Elijah.

Diversiteit en inclusie bespreekbaar maken

Studentambassadeur Fardin Kohestani merkt zelf niet veel van discriminatie en vooroordelen op de HvA. “Je ziet zoveel verschillende studenten en medewerkers rondlopen; zij vormen onze hogeschool”, zegt Fardin. Volgens studentambassadeur Matthias de Coo is de lerarenopleiding nog erg wit. “De docenten zouden meer een afspiegeling moeten zijn van de diverse studentenpopulatie”, zegt Matthias. De komende tijd zullen de studentambassadeurs diversiteit en inclusie bespreekbaar maken onder medestudenten en onderzoeken hoe zij inclusiviteit op hun eigen faculteit kunnen bevorderen. Zo wil Matthias zich inzetten voor een divers curriculum. Studentambassadeur Angelo Meyvogel onderzoekt binnen FDMCI waar studenten behoefte aan hebben. “Ik ben zelf transgender en voelde mij meteen thuis bij de HvA. Dat gevoel wil ik kunnen doorgeven aan andere studenten”, zegt Angelo.

Verslag door Vera Verschuur