Hogeschool van Amsterdam

FLOOR | Cultureel Platform HvA

FLOOR tipt: HvA-United: Grootstedelijk bestuur of dorpspolitiek?

Woensdag 27 maart 16:00 - 18:30: Lezing over de toekomst van de Metropoolregio Amsterdam.

6 mrt 2019 08:28 | FLOOR

Na de financiële crisis van 2008 staat de metropool Amsterdam voor grote, nieuwe uitdagingen. De stad groeit, het economische succes is enorm en nieuwe woningen zijn niet aan te slepen, maar de drukte in de binnenstad neemt fors toe, platforms als Airbnb en Uber veroveren de openbare ruimte, vastgoedprijzen worden opgedreven, het openbaar vervoer kraakt in zijn voegen, de ongelijkheid krijgt vervelende trekken. Burgers roeren zich, het bestuur wordt onzeker. Wat te doen?

Deze lezing is een activiteit van HvA United, het netwerk van en voor gepensioneerde HvA-medewerkers.

In hun lezingen richten Stan Majoor en Zef Hemel zich op de rol die democratie en participatie in een snel veranderende grootstedelijke conditie kunnen spelen. Kunnen burgers in 'commons' hun buurt zelf besturen? Bestaat er zoiets als 'collectieve intelligentie'? Hoe kan Amsterdam de governance van haar territoir het beste aanpakken?

Programma

15.30 – 16.00: Inloop met koffie en thee in Kohnstammzaal.

16.00 – 17.15: Grootstedelijk bestuur of dorpspolitiek, de toekomst van metropoolregio Amsterdam. Stan Majoor en Zef Hemel geven hun visie, analyse, voorbeelden uit de praktijk en delen hun dilemma’s over de toekomst van de metropoolregio.

17.15 – 18.30: Napraten en borrel om oude banden aan te halen en nieuwe banden te smeden.

Dr. Stan Majoor

Sprekers

Dr. Stan Majoor is lector Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken en directeur van het HvA Speerpunt Urban Management dat op verschillende plekken in Amsterdam actieonderzoek doet. Hij illustreert zijn verhaal met voorbeelden over stadsdelen en wijken waar bewoners, ondernemers en overheden bij de ontwikkeling van hun stadsdeel en wijk betrokken zijn.

Prof. dr. Zef Hemel

Prof. dr. Zef Hemel bekleedt sinds 2012 de Wibautleerstoel gericht op grootstedelijke problematiek, in het bijzonder Amsterdam. Hij richt zich in zijn onderzoek vooral op de vraag welke ruimtelijke planning nodig is om de regio Amsterdam te ontwikkelen. Wat is zijn visie op de toekomst? En hoe behoudt deze metropoolregio een prettig leefklimaat om te wonen, werken en recreëren, voor welke dilemma’s staat het Amsterdams bestuur.

Wanneer

Woensdag 27 maart 2019 om 16.00 uur tot 18:30

Aanmelden

Vóór 22 maart 2019 bij Afien Nap (a.n.h.nap@hva.nl)