Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

Gezond snacken wordt een feest

Een verslag van de zomermarkt SMAAK!

3 jul 2017 13:12 | FLOOR

Duurzame en gezonde snacks, dan denk je al snel aan een wortel of suikervrije mueslirepen met quinoa. Als we de fitgirls op Instagram moeten geloven een feest, een foodie vraagt zich af: waar blijft het eten? De opleiding voeding en diëtetiek organiseerde op 29 juni samen met FLOOR de zomermarkt SMAAK! met gezonde en duurzame snackconcepten van studenten, waar ook jij blij van wordt. Van groentesnoep tot falafelvinger, verantwoord snoepen was een feest.

In de centrale hal van het Kohnstammhuis kon men zich te goed doen aan de snacks van de studenten. Marktkraampjes aangekleed met de productinformatie en marketingcampagnes van de gezonde snacks. Een jury liep alle kraampjes langs om aan het eind van de middag een winnaar uit te roepen. Criteria: smaak, presentatie, eetgemak, duurzaamheid en toepasbaarheid binnen de Cormet kantines.

Maar eerst was er een symposium over hoe kan het ook anders: SMAAK! Twee smaakspecialisten en een food-historicus vertelden over ‘tastebuds’, multisensorisch-proeven en de geschiedenis van het Europese menu.

Foto: Jan-Kees Steenbergen

De BBQ-sparende carnivoor en kok Maurits de Klepper vertelde dat we echt niet bang hoeven te zijn voor MSG(E621) en dat dit juist umami (de vijfde smaak) in zijn puurste vorm is, dat alles lekker maakt. Zet die pot dus maar gewoon op tafel naast het zout en peper.

“MSG is niets anders dan aminozuren” – Maurits de Klepper

Garmt Dijksterhuis, vegetariër en food-onderzoeker vertelde over multisensorisch proeven, dat de alom bekende indeling op onze tong van zoet, zuur, zout, bitter en umami onzin is en dat proeven, horen, zien niet de enige zintuigen zijn waarmee we smaak ervaren.

“Lekker eten ligt aan jezelf” – Garmt Dijksterhuis

Food-historicus Annelies Witteberge nam ons mee in een reis door de eetgeschiedenis van Europa. De Romeinen maakten vroeger blijkbaar vissaus (Garum) die kilometers buiten de stad gefermenteerd moest worden, omdat het zo erg stonk. Onze vorsten waren dol op specerijen uit Indië omdat ze zich daarmee konden onderscheiden van het plebs. Het verzamelen van receptuur was ook een rijkeluishobby, want als je arm was, was je allang blij dat er eten op tafel stond.

“Wat op je bord ligt, wordt bepaald door een historische context” - Annelies Witteberge

Dit was slechts een greep uit wat de drie foodkenners vertelden. Het publiek luisterde met open mond. Wil je meer weten? Dan hebben de smaakspecialisten hun kennis ook opgeschreven in een aantal boeken die ik je graag wil aanraden: Hoe smaakt het? – Garmt Dijksterhuis en Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten – Annelies Witteberge

Raven van der Plaats (links) de bedenker van de 'Snackaron' Met Johan Bos (Cormet). Foto: Jan-Kees Steenbergen

'Happy Cups' won de publieksprijs. Foto: Jan-Kees Steenman

Op wat kruimels na waren de meeste snacks uitverkocht, wie had het beste snackconcept? Tijd voor de prijsuitreiking. De publieksprijs ging naar ‘Happy Cup’ een bakje van avocado, havermout en chocolade, met een vulling van yoghurt. De jury viel voor de ‘Snackaron’, makarons van rode biet met een geitenkaas- en kersenvulling, alsof er een engeltje over je tong… nouja je weet wel. De winnaars gaan in gesprek met het FOODLAB, een studenteninitiatief dat zich bezighoudt met gezonde voeding voor de schoolkantines op de HvA.

De jury bestond uit:

  • Johan Bos (Cormet Catering)
  • Floor Uitterhoeven (manager duurzaamheid FNLI)
  • Guide Meijer (Facility Services HvA/UvA)

Naast de gezonde snacks werden ook de afstudeeronderzoeken van de vierdejaarsstudenten beoordeelt. De onderzoeken werden op posters tentoongesteld in de centrale hal van het Kohnstammhuis. De prijzen gingen naar:

  • 1e prijs: Elke Weener & Iris Caron
  • 2e prijs: Roza Fraza
  • 3e prijs: Doreen Bruin & Lysanne Smit