Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

Artikel Docu Donderdag: Zwart als roet in Folia

“Zwarte piet hoort thuis in het museum” door Carlijn Schepers

5 dec 2016 15:31 | FLOOR

Zwarte piet: is het institutioneel racisme of een onschuldige traditie? Op donderdag 1 december vertoonde FLOOR de film Zwart als roet over de zwarte pietendiscussie.

Waar komen de hoogoplopende emoties vandaan wanneer het over het de knechten van Sinterklaas gaat? Op 1 november gingen we aan de hand van de film Zwart als roet van Sunny Bergman in gesprek over de gevoelige snaar die het debat raakt. Mitchell Esajas, mede-oprichter en voorzitter van New Urban Collective, gaf een introductie:

Mitchell Esajas: “[H]et is in Nederland nog steeds lastig om over ongelijkheid en racisme te praten, omdat dit heftige reacties oproept. Dat zie je wel aan de scheldpartijen op social media, waarin ook veel doodsbedreigingen voorkomen.’ Toch wil hij eindigen met een positieve noot: ‘Er is wel sprake van vooruitgang, maar we zijn er nog lang niet.’”

Het bovenstaande fragment komt uit het verslag van Carlijn Schepers, “Zwarte piet hoort thuis in het museum” voor Folia. Was je er niet bij? Lees het volledige verslag op folia.nl .