FLOOR | Cultureel Platform HvA

De kunst van het verliezen

Hoe je door rouwkunst steun kunt geven en krijgen

Evenement

Je verliest iemand waarvan je houdt, je liefdesrelatie gaat uit, je beste vriend verhuist naar het buitenland of je eigen bedrijf gaat kopje onder. Iedereen krijgt vroeg of laat met verlies te maken. Muziek, boeken, poëzie, films, theater en andere kunstvormen kunnen troostend werken op deze momenten. Dit geldt zowel voor ons als publiek maar ook voor de makers zelf.

Mahat Arab 

Mahat Arab 

📆 Dinsdag 21 mei
⏱️ 16.30 - 17.45 uur (inloop 16.15)
📍FLOOR, Wibautstraat 3B - Amsterdam)
💰 Gratis toegang
♿️ Rolstoelvriendelijk

Hoe geef je woorden aan verlies of rouw? Sommige emoties zijn te groot, te overweldigend om er met simpele taal over te praten. En waar woorden te kort schieten, kan kunst soms die leegte vullen. Bijvoorbeeld door het luisteren naar muziek, het lezen van een boek of het bezoeken van theater.

Programma

16:30 Opening door Shula Tas
16:35 Fen Verstappen over haar boek Moeder af
16:50 Mahat Arab over intergenerationeel trauma + spoken word
17:05 George Tobal en Club Classique over LEVEN
17:25 Muziek van Philip en Patsy Kroonenberg
17:45 Borrel

Met schrijver Fen Verstappen praten we over haar boek Moeder af dat ze schreef nadat haar moeder werd getroffen door een hersenbloeding. Hoe is het om afscheid van je moeder te nemen terwijl zij er eigenlijk nog is? Mahat Arab is spoken word artiest en schreef over intergenerationeel trauma. Hoe ga je om met verlies en rouw binnen de familie als daar niet over gesproken wordt? Theatermaker George Tobal maakte de voorstelling LEVEN over drie vrienden waarvan er een plotseling ongeneeslijk ziek wordt. Wat doet de naderende dood met de onderlinge relaties van de vrienden? Bij dit gesprek schuiven violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling van Club Classique aan. Zij verzorgen live klassieke muziek bij de voorstelling en spelen ook een aantal werken tijdens dit evenement. Als laatste luisteren we naar Philip en zijn dochter Patsy Kroonenberg. Zij verloren vorig jaar hun vrouw/ moeder Jellie Brouwer. Patsy leest de tekst Ons Huis voor, die ze naar aanleiding van het overlijden schreef en Philip zingt een paar nummers van het album Wherever You Are dat geheel over het overlijden van zou vrouw gaat.

Waarom kozen deze makers ervoor om hun persoonlijke ervaringen te verwerken in kunst en het op deze manier te delen met een breed publiek? Is het maken van kunst voor hen ook onderdeel van een verwerkings- of helingproces?

v.l.n.r. Fen, Mahat, Patsy & Philip

v.l.n.r. Fen, Mahat, Patsy & Philip

Over Fen Verstappen

Fen Verstappen (1981) is schrijver en filosoof. Ze debuteerde in 2019 bij Das Mag met de roman Moeder af . “Een moeder krijgt een hersenbloeding. Als ze uit haar coma ontwaakt, is ze niet meer in staat tot communiceren. Verdwenen is de mondige modeontwerper die ze was, met een leven dat tot de rand toe gevuld was met nachtelijke cafébezoeken en hard werken. Haar kinderen proberen de zorg voor hun moeder in hun volwassen levens te passen en hun verlies vorm te geven. Want hoe rouw je wanneer iemand wegvalt maar niet doodgaat? Moeder af is zorgvuldige en tedere roman die zoekt naar woorden voor een ongrijpbaar verlies.” Hiernaast schrijft Fen columns voor onder andere Harper's Bazaar. Later dit jaar verschijnt haar tweede boek De eend en de haas.

Over Mahat Arab

Mahat Arab (1996) is een Arnhemse spoken word-artiest die ondertussen in Amsterdam is neergestreken. Veel van zijn teksten gaan over identiteit, onwennigheid maar ook over de humor die we in ongemak tegen kunnen komen. Bij FLOOR zal hij voordragen over intergenerationeel trauma en verlies binnen zijn familie. Eerder verscheen er werk van hem in De Revisor, Het Parool, ging hij met deBuren op schrijfresidentie naar Parijs, stond hij met zijn werk op De Nacht van De Poëzie, Brainwash Festival, op Lowlands, Down The Rabbit Hole, Zwarte Cross en verschillende zalen door heel Nederland en België heen. In 2021 werd een van zijn gedichten door ILFU bekroond met de winst van hun Verhalenwedstrijd en in 2023 won een verfilming van dit gedicht de prijs voor beste Nederlandse Poëziefilm. Verder is Mahat literair programmamaker bij Poetry Circle, Mensen Zeggen Dingen en een tal van andere locaties door het land heen.

Over Philip Kroonenberg

Zes jaar na een eerdere kankerdiagnose sloeg eind 2022 opnieuw het noodlot toe bij Philip Kroonenbergs grote liefde Jellie. Ze werd gediagnosticeerd met een andere, ongeneeslijke vorm van kanker. Haar gezondheid verslechterde en ze overleed uiteindelijk in juni 2023. Kroonenbergs nieuwe plaat “Wherever You Are” staat in het teken van deze bewogen periode van ziekenhuisbezoeken, leven tussen hoop en vrees en het uiteindelijke afscheid.

Over Patsy Kroonenberg

Patsy is afgestudeerd als acteur en theatermaker aan de HKU. Ze speelde in voorstellingen van o.a. de Veenfabriek, Orkater, en Theater Oostpool. Ze maakte samen met Hendrik de Pecker voor de Parade 2023 de succesvolle voorstelling Totale Treurnis met als gevolg dat ze dit jaar (2024) met twee voorstellingen op de Parade staat. Op de laatste drie albums van haar vader, Philip Kroonenberg, zingt ze tweede stem en ze treden samen op met de muzikale voorstelling Wherever You Are, een ode aan haar moeder en Philips grote liefde, Jellie Brouwer, die in juni 2023 is overleden. Bij FLOOR doet Patsy de tekst 'Ons Huis' die ze naar aanleiding van het overlijden van haar moeder schreef en Philip zingt een paar van de liedjes van het album Wherever You Are dat daar geheel over gaat.

v.l.n.r. George, Leonard & Myrthe en Shula

v.l.n.r. George, Leonard & Myrthe en Shula

Over George Tobal

George Tobal is een van de oprichters en artistiek leiders van George & Eran Producties. Hij is de schrijver van LEVEN en speelt hier bovendien zelf in mee. Hij maakte al vele voorstellingen, waaronder de drie delen George en Eran lossen de Wereldvrede op!, George en Eran worden racisten en George en Eran worden veganisten. Hij schreef de voorstellingen Brieven van Mia en Woestijnjasmijntjes en Pech, waarbij hij voor Woestijnjasmijntjes werd genomineerd voor de Toneelschrijfprijs. Voor de film “Jungle” ontving hij een Gouden Kalf voor beste hoofdrol samen met Majd Mardo. Ten slotte is George verbonden als docent aan de Amsterdamse Toneelschool en kleinkunst Academie. George heeft ook nog een geheim talent als danser, hij kan breakdansen en heeft vroeger gedanst in clubs en festivals als gogo dancer.

Over Leonard Besseling

Leonard Besseling is cellist en een van de artistiek leiders van Club Classique. Al tijdens zijn studie op het Amsterdams Conservatorium ontwikkelde hij zich als een ondernemend musicus. Binnen Club Classique zoekt hij naar nieuwe concepten om klassieke muziek toegankelijk te maken voor nieuwe doelgroepen. Noemenswaardige projecten zijn bijvoorbeeld Roadtrip la Boh.me en Moving Art. Als cellist maakt hij verder onderdeel uit van Trio 258, dat in 2023 zijn met lof ontvangen debuut-cd met werken van Sergei Rachmaninoff uitbracht bij Challenge Records. Daarnaast is hij als programmeur werkzaam bij Het Grachtenfestival.

Over Myrthe Helder

Myrthe Helder is violiste een van de artistiek leiders van Club Classique. Zij werd op zevenjarige leeftijd aangenomen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de volgende twintig jaar studeerde zij aan de conservatoria van Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en de Universität für Musik und darstellende Kunst, Wien. In Nederland sloot zij haar studie af met een 9,5 in Wenen met Auszeichnung en de hoogste onderscheiding. Naast haar studie volgde zij masterclasses bij: Leonidas Kavakos, Maxim Vengerov, het Amadeus Quartet, het Alban Berg Quartet, het Guarneri Quartet en het Fine Arts Quartet.

Over Shula Tas (moderator)

Shula Tas is schrijver en presentator/ programmamaker. Ze maakte en presenteerde onder meer programma’s voor de Rode Hoed, de Balie en Paradiso en schreef voor onder andere Het Parool, Brandpunt+ en de Volkskrant. In 2022 werd ze als veelbelovend presentatietalent het gezicht van AD PLAY. Hier onderzocht ze de culturele kloof tussen stad en platteland in de docuserie Shula door stad en Iand.

Gepubliceerd door  FLOOR 14 mei 2024

Datum

Startdatum 21 mei

Tijd

16:30 - 17:45 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955