FLOOR | Cultureel Platform HvA

Mind on music 🎵

Hoe beïnvloeden mentale gezondheid en muziek elkaar?

Evenement

Wat voor invloed heeft muziek op onze mentale gezondheid? Heeft de soort muziek waar je naar luistert hier effect op? En beïnvloedt het makers ook bij het creëren van muziek? Vanmiddag spreken we met artiesten GINGE en Latanya Alberto over hun ervaringen op dit gebied. Daarnaast spreken we met musicoloog Sydney Schelvis over de wetenschap achter dit onderwerp.

  • 📆 Donderdag 7 maart 2024

  • ⏱️ 16.30 – 18.00 + borrel

  • 📍Wibautstraat 3B - Amsterdam

  • 💰 Gratis toegang

  • ♿️ Rolstoelvriendelijk

  • 🤝‍ FLOOR X SESI Community Center

v.l.n.r. GINGE en Latanya

Over de line-up

GINGE

Ineens was daar GINGE. Geïnspireerd door artiesten als Remi Wolf, Snoh Aalegra en Joy Crookes en al samenwerkend met .multibeat kwam ze met haar eigen mix van pop, neo-soul, en RnB. In haar songs vertelt ze over haar gebroken hart, de nacht als bron van avontuur maar ook over het groeien van zelfverzekerdheid en op je strepen kunnen staan. 3voor12 schreef over haar optreden op ESNS dat deze sassy confidence ook op het podium aanstekelijk is. Na het uitbrengen van een hoop singles, 2 EP’s en samenwerkingen met artiesten als Afroham, Melle Jutte en Sunnery James & Ryan Marciano laat ze haar publiek nog even zweten over het volgende dat ze ons zal voorschotelen. Geen twijfel mogelijk dat ook dat weer een feestje zal worden!

Latanya Alberto

Latanya Alberto is een multidisciplinaire artieste, zangeres en songwriter. Al op jonge leeftijd speelde muziek een rol in haar leven en ze begon haar professionele carrière op 19-jarige leeftijd. Latanya maakt voornamelijk muziek binnen de genres Neo-soul en Jazz, maar laat zich ook beïnvloeden door andere genres en muziekstromen. Haar teksten gaan over maatschappelijke kwesties zoals sociale onrechtvaardigheid, feminisme, racisme en geestelijke gezondheid. Door middel van verschillende kunstvormen uit Latanya zich. Ze stond in het voorprogramma van John Legend tijdens North Sea Jazz (2022), speelde tijdens Eurosonic (2023), trad 2 keer op op het COLORS platform, toerde in India, trad meerdere keren op met het Metropole orkest en performde tijdens North Sea Jazz (2023).

v.l.n.r. Sydney, Gilles en Sonja

Sydney Schelvis

Sydney Schelvis is een musicoloog gespecialiseerd in (elektronische) popmuziek en is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hier behaalde hij zijn BA Muziekwetenschap, MA Music studies en rMA Art Studies. Momenteel werkt Sydney aan zijn PhD-project over beweging op en buiten de drum 'n bass-dansvloer en geeft hij les binnen de bacherloropleiding. Daarnaast werkt hij als assistent-programmeur in de Melkweg, waar hij helpt bij het boeken van de live concerten.

Gilles Willems (moderator)

Gilles Willems is student toegepaste psychologie en heeft een enorme passie voor muziek. Hij is geïnteresseerd in de intersecties van muziek en mentale gezondheid en heeft daarom dit evenement opgezet. Hij hoopt dat mensen herkenning vinden in de verhalen van de artiesten, zich bewust worden van de rol van muziek en vooral ook geïnspireerd worden om hun eigen verhaal te delen of verwerken.

Sonja Aalbers

Sonjais als postdoctoraal onderzoeker, docent en supervisor verbonden aan de Academie voor Gezondheid en Welzijn, Bachelor opleiding Vaktherapie, verkorte opleiding Muziektherapie van NHL Stenden Hogeschool (Leeuwarden, Nederland). Ook is zij docent aan de Master Vaktherapie van de HAN (Nijmegen, Nederland). Zij behaalde in 2021 haar PhD aan de Open Universiteit onder begeleiding van Prof. dr. Susan van Hooren, dr. Marinus Spreen en dr. Annemiek Vink, in samenwerking met de onderzoeksgroep Small-N Designs van NHL Stenden Hogeschool, het Kennisnetwerk Vaktherapie (KenVaK) en ArtEZ Hogeschool. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling en evaluatie van het innovatieve muziektherapieprogramma Emotieregulerende improvisatorische muziektherapie (EIMT) en de implementatie van EIMT en EIMT elementen in het onderwijs en de klinische praktijk. Verder verzorgt zij masterclasses voor muziektherapeuten en andere professionals en is zij spreker op nationale en internationale congressen. Ook werkt zij aan een nationaal en internationaal kennisnetwerk voor muziektherapie en depressie. Ze heeft meer dan 25 jaar ervaring als gecertificeerd muziektherapeut in diverse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg in het Noorden van Nederland. Zij werkte met kinderen, adolescenten, volwassenen en ouderen en een diversiteit aan mentale problematieken.

Gepubliceerd door  FLOOR 7 maart 2024

Datum

Startdatum 07 mrt

Tijd

16:30 - 18:00 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955