FLOOR | Cultureel Platform HvA

Mooi genoeg?

Schoonheidsidealen van nu 

Evenement

Wie vind je knapper: Harry Styles of Pedro Pascal? Geraldine Kempers of Megan Thee Stallion? Hoewel smaken verschillen, zijn er toch ook overeenkomsten te vinden in wat de meeste mensen aantrekkelijk vinden. Maar wie of wat bepaalt nu eigenlijk wat ‘knap’ is? Tijdens dit evenement gaan we in gesprek over de schoonheidsidealen van nu.

🗓️ Dinsdag 16 mei 2023 


⏱️ 16.30 - 18.00 uur + borrel (inloop vanaf 16.15 uur)

📍 FLOOR | Wibautstraat 3B – Amsterdam

We waren en zijn op allerlei manieren met ons uiterlijk bezig. In een mini-college vertelt Jolanda Veldhuis kort over de geschiedenis van schoonheidsidealen en geeft ze vooral een beeld van de huidige standaard. Hierna gaat Janice Deul in gesprek met Stijn de Vries, Tatjana Almuli, Hui-Hui Pan en Gürsay Ayar over de schoonheidsidealen die we op onszelf en op anderen projecteren. Ook hebben we het over:

  • Uiterlijke onzekerheden en de invloed van sociale media hierop
  • De verschillende kanten van plastische chirurgie
  • Body positivity-beweging: is het een mooie kans tot zelfacceptatie of is het ongezond?
  • Niet-westerse beeld van schoonheid in bijvoorbeeld de Aziatische en zwarte cultuur

Perfectie lijkt toegankelijker dan ooit, waardoor we ook steeds kritischer worden. Wat zie je als je naar jezelf kijkt in de spiegel? Wanneer ben jij mooi genoeg? 

Onze beauties

Benieuwd naar onze gasten? Check hieronder hun bio’s.

Janice Deul (zij/haar) is een Afro-Nederlandse fashion-/cultuuractivist met 20+ jaar ervaring in de bladenwereld, die zich sinds 2011 sterk maakt voor een inclusief klimaat in mode, media en kunst. Dat doet ze o.m. via haar inspiratieplatform Diversity Rules, middels lezingen, workshops, gastcolleges, inspiratiesessies, het adviseren over c.q. het cureren van tentoonstellingen, en het schrijven van columns en opiniestukken.  

Als journalist en DE&I-expert spreekt ze zich uit over tal van zaken op het gebied van representatie en sociale veiligheid. Dit varieert van #MeToo, beauty inequality, ‘identiteitspolitiek’ en inclusief taalgebruik tot genderfree fashion en culturele toe-eigening. Onderwerpen die ze in binnen- en buitenland agendeert.  

Janice Deul levert om de week een bijdrage over mode en diversiteit voor de achterpagina van NRC. Ze schreef meerdere boeken, onder meer over Black hair. Haar nieuwste, over Keti Koti (de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën), verschijnt juni 2023 bij AmboIAnthos: Keti koti | Ambo|Anthos Uitgevers (amboanthos.nl) .  

Stijn de Vries (1998) is presentator, programmamaker, fotograaf en acteur. Na zijn opleiding Journalistiek besloot hij de gok te wagen en zich aan te melden bij de BNNVARA Academy. Na dat succesvol te hebben afgerond, maakte hij voor Spuiten en Slikken de series ‘Jong Geleerd, Nooit Gedaan’ en ‘Mooi, Man’. In de laatstgenoemde serie besprak hij het mannelijk schoonheidsideaal en onzekerheid onder mannen over dit onderwerp. Zo bezocht hij een plastisch chirurg, sprak Stijn met andere mannen over hun onzekerheden en sportte hij zes dagen per week om te zien wat dat met hem zou doen. Ondertussen bleef hij bezig met zijn andere grote liefdes: fotografie en acteren. 

Tatjana Almuli (1991) is schrijver, freelance journalist en fotograaf. Ze schrijft essays over het gevangen (vrouwen)lichaam, rouw, intergenerationeel trauma, seksuele vrijheid en (mentale) gezondheid. Ze schrijft artikelen voor onder meer Het Parool, ELLE, VICE en Vogue en heeft een maandelijkse column in Flow. In 2019 werd haar debuut ‘Knap voor een dik meisje’ genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs. En in 2022 verscheen haar roman ‘Ik zal je nooit meer’, over (uitgestelde) rouw en transgenerationeel trauma. Samen met schrijver Malou Holshuijsen is ze mede-oprichter en host van de wekelijkse podcast ‘Tussen dertig en doodgaan’. 

Als strategist en verbinder houdt Hui-Hui zich sinds 2006 bezig met de thema’s diversiteit en inclusie, met een focus op Aziatische representatie sinds 2017. Hui-Hui spreekt zich actief uit tegen Aziatisch racisme en zet zich in voor een genuanceerde publieke perspectieven op Azië en (Nederlands)-Aziatische mensen in Nederland. Hui-Hui is de oprichter en initiatiefnemer van Pan Asian Collective. PAC maakt en deelt verhalen vanuit Aziatisch-Nederlandse perspectieven. Als collectief van programmamakers, creatives en storytellers is PAC een aanjager voor meer representatie en empowerment van Aziaten in Nederland. Hiermee werkt PAC actief mee aan een meer inclusieve samenleving gericht op groei en samenwerking. 

Gürsay Ayar is ervaringsdeskundige op het gebied van plastische chirurgie en spreekt zich hier openlijk over uit. Je kan hem kennen van programma’s als ‘Prince Charming’ seizoen 3 of de BNN-VARA serie ‘Mooi Man’. Daarnaast is Gürsay CEO en founder van Art of Cosmetics, een beauty instituut in Hilversum. Hij spreekt met de klanten over cosmetische ingrepen en begeleid de cliënten persoonlijk in de keuzes. Gürsay probeert het taboe rondom plastische chirurgie te verminderen en mensen te helpen met een gezonde en frisse uitstraling. 

Jolanda Veldhuis is onderzoeker en universitair hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast een kort stukje geschiedenis zal ze het vooral hebben over schoonheidsidealen van nu, en de oorzaken van dit beeld. Haar onderzoek gaat over de impact van (sociale) media gebruik op het zelfbeeld en lichaamsbeeld van jongeren. In haar onderzoek beschrijft ze hoe in het huidige medialandschap je continu wordt blootgesteld aan steeds veranderende ideale uiterlijkheden en hoe mensen hier zelf aan bijdragen door bijvoorbeeld het gebruik van filters. De aanwezigheid van anderen, in de vorm van likes of comments, heeft een sturende invloed op wat we als 'normaal' of 'ideaal' beschouwen. 

Gepubliceerd door  FLOOR 8 mei 2023

Datum

Startdatum 16 mei

Tijd

16:30 - 18:00 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955