Vechten voor Vrouwenrechten
Internationale Vrouwendag
EvenementIn 1911 vond de eerste Internationale Vrouwendag plaats, bedoeld om vrouwenrechten te verbeteren. Helaas is het in 2023 nog steeds nodig om hier aandacht te vragen: nationaal en internationaal. Daarom staat ons programma op 8 maart in teken van ‘Vechten voor vrouwenrechten’.

Onze gasten
- Dunya Verwey | Dolle Mina
- Madeleijn van den Nieuwenhuizen | Zeikschrift, mediacriticus en rechtshistoricus
- Dzifa Kusenuh | Presentatrice en programmamaker
- Nieloefaar | Zangeres en actrice
- Milou Deelen | Journalist en schrijver
- Daan Heerma van Voss | Journalist en schrijver
- Lola Bessa | Moderator en student Hogeschool van Amsterdam
- Jopie Nooren | voorzitter College van Bestuur bij de Hogeschool van Amsterdam
Abortuswet
Met Dunya, Madeleijn en Dzifa gaan we in gesprek over de abortuswet. De Amerikaanse-taferelen, waarbij het recht op abortus in enkele staten sinds kort verboden is, is hier in Nederland namelijk niet uitgesloten. Als Dolle Mina voerde Dunya Verwey al in 1969 actie om baas in eigen buik te zijn. Dzifa Kusenuh maakte de documentaire ‘Abortus is geen misdaad’ om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. En met het boek ‘Leven en laten leven’ wil Madeleijn van den Nieuwenhuizen het debat over abortus openbreken.
Geen rechten
Het is je als Nederlandse vrouw misschien lastig voor te stellen om bijna geen rechten te hebben. Toch is dit de realiteit van vrouwen in bijvoorbeeld Iran en Afghanistan. Zangeres Nieloefaar praat en zingt hierover.
Feminisme: zij, hij, hen
Je hoeft geen vrouw te zijn om je hard te maken voor het feminisme. Sterker nog, het is een strijd die we samen met elkaar moeten voeren. In dit artikel schrijft Daan Heerma van Voss over het feminisme en de noodzaak van de man om van zich te laten horen. Maar er is ook een rol weggelegd voor de vrouw zelf. Milou Deelen sprak zich eerder uit over het 'krabbenmandeffect', waarbij vrouwen elkaar naar beneden halen. “Als je een andere vrouw niet uit de mand laat, kan zij de rest ook niet uit de mand trekken.”
Persoonlijk interview Jopie Nooren
Hoe is het om als vrouw een topfunctie te bekleden? Welke uitdagingen kom je tegen? In een kort interview leggen we onder andere deze vragen voor aan Jopie Nooren, voorzitter van het College van Bestuur bij de Hogeschool van Amsterdam.
Het programma wordt gemodereerd door HvA-student Lola Bessa en Dzifa Kusenuh.
Meer over onze gasten
Dunya Verwey is curator van Museum Geelvinck Hinlopen Huis. Haar naam is echter onlosmakelijk verbonden aan ‘Dolle Mina’, de actiegroep die in de jaren ’70 streed voor gelijke rechten voor vrouwen. Beroemd zijn onder meer de BH-verbrandingen, het nafluiten van mannen en de bezettingen van openbare urinoirs om ‘openbaar plasrecht’ ook voor vrouwen op te eisen. Met haar vaste strijdmakker Claudette van Trikt streden zij 43 jaar na de eerste Dolle Mina-acties streden in januari 2013 voor 'plasrecht in de trein', nadat toiletten in sprinters werden afgeschaft.
Madeleijn van den Nieuwenhuizen (29) werkt als rechtshistoricus en mediacriticus. Ze behaalde haar Master in politieke geschiedenis aan Columbia University in New York en werkt nu als Fulbright PhD-kandidaat aan de City University of New York (CUNY), waar ze onderzoek doet naar rechtsgeschiedenis en politieke corruptie.
Op haar Instagram-account @Zeikschrift
stelt Madeleijn misstanden in de Nederlandse media aan de kaak, zoals genderstereotypering, stelselmatige afwezigheid van stemmen en desinformatie. Haar nieuwsbrief Vrijschrift
heeft 15.000 abonnees. Ook schrijft ze schrijf stukken voor VOGUE en opiniestukken voor o.a. Parool en NRC, en werd door het feministische blad OPZIJ geplaatst in de top 10 meest invloedrijke mediavrouwen.
Madeleijn werk momenteel aan een grootschalig oral history project over handelingsonbekwaamheid van getrouwde vrouwen in Nederland, die duurde tot 1957.
Dzifa Kusenuh (27) is presentatrice en actrice bekend van o.a. 3 op Reis, Spuiten & Slikken en GTST. Of misschien ken je haar nog wel als een van de test-team leden van Checkpoint. Op dit moment is ze aan het strijden in Expeditie Robinson (elke maandag avond op RTL 4). Ook is ze bezig met een documentaire over de abortuswetgeving in Nederland.
Nieloefaar is een Nederlandse zangeres, rapper, muzikant en actrice met Perzische roots. Ze begon met muziek maken (piano, gitaar en viool) toen zij 4 jaar oud was. Al gauw kwam ze erachter dat muziek een helend effect heeft en sindsdien gebruikte zij muziek als een manier om haar heftige verleden en dagelijkse gebeurtenissen te verwerken.
Nieloefaar weet als geen ander het publiek te raken en motiveren met haar stem en diepe teksten. Zo gaf zij shows in een uitverkocht Paradiso, Tivoli Vredenburg en WOO HAH.
Nieloefaar heeft een succesvol TikTok-account met meer dan 130.000 volgers en gebruikt dit om haar doelgroep te inspireren en te motiveren. Maar ze is ook regelmatig te zien op de (inter)nationale buis: JINEK, Tijd voor MAX, The Voice Kids (finalist), Chandshanbeh ba Sina (talkshow in London) en Voice of America. Als actrice was Nieloefaar in Spangas en De 12 van Schouwendam (Videoland) te zien.
Milou Deelen (1995) is journalist, activist en feminist. Drie jaar geleden ging Milou viral met een filmpje waarin zij zich uitsprak tegen slutshaming bij Vindicat, het studentencorps waarvan Milou Deelen lid was.
Sindsdien is Milou zich gaan verdiepen in het feminisme, blijft ze zich uitspreken tegen seksisme en is ze journalist geworden. Milou Deelen schrijft hyperpersoonlijke artikelen, onder meer als freelancer voor VICE, LINDA.meiden, Glamour, Viva, en Grazia. Ze schuift regelmatig bij diverse radio en tv-talkshows aan en laat op sociale media haar stem luid klinken. Haar boek Krabben is op 16 juni 2020 bij Nijgh en van Ditmar verschenen. Samen met schrijver Daan Borrel onderzoekt ze het krabbenmand-effect: waarom vrouwen elkaar geneigd zijn te veroordelen.
Regelmatig wordt Milou Deelen omschreven als een van de boegbeelden van een nieuwe lichting jonge feministen. Door te schrijven en spreken over de vrouwenzaak draagt Milou haar steentje bij aan een betere gelijkwaardigere wereld.
Daan Heerma van Voss (1986) is romanschrijver en historicus. Verder heeft hij geschreven voor verscheidene nationale en internationale kranten en tijdschriften, zoals NRC, Humo, De Morgen, Vrij Nederland, Das Magazin, De Volkskrant, de Israëlische krant Haaretz, het Zweedsedissidentbloggen, Svenska Dagbladet, PEN International, The New York Times en de Amerikaanse Vogue. Voor zijn interviews voor De Groene Amsterdammer kreeg hij in 2012 De Tegel uitgereikt, de prijs voor het beste journalistieke werk van het jaar (categorie interview). Een zondagsman werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Het land 32 werd genomineerd voor de Halewijnprijs en de Cutting Edge Award. Ultimatum werd genomineerd voor de Diamanten Kogel, Prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Kleur Bekennen, zijn digitale boekje over racisme dat uitsluitend digitaal verscheen (oktober 2017), werd in twee dagen meer dan 11.000 keer aangeschaft. Ultimatum en De laatste oorlog (2016) zullen vertaald worden in het Duits, en verschijnen in 2017. De laatste oorlog is vertaald in het Zweeds, het Chinees Spaans. De Spaanstalige editie is verschenen in: Spanje, Argentinië, Ecuador, Mexico, Uruguay, Chili, Colombia en Peru. Zijn meest recente titel, De bange mens (non-fictie) verschijnt in Polen, Rusland, Duitsland en Engeland.
Lola Bessa studeert Creative Business aan de faculteit Digital Media and Creative Industries van de Hogeschool van Amsterdam. Binnen de studie heeft zij zich vooral gericht op journalistiek en storytelling. Lola heeft ervaring opgedaan met spreken in het openbaar toen ze lid was van de universitaire Centrale Medezeggenschapsraad. Ook modereerde ze events voor FLOOR.