Je mag ook niets meer zeggen met Mounir Samuel
Een nieuwe taal voor een nieuwe tijd
EvenementMet een wervelende multimediale interactieve presentatie ontleedt Mounir Samuel de Nederlandse taal en toont hij welke systemen van in- en uitsluiting ze creëren en in stand houden. Taal is een spiegel van de machtsgroep en de tijdsgeest. Maar de tijden zijn veranderd en dus moet ook ons denken en spreken op de schop. Mounir pleit voor waardegerichte communicatie en biedt een hele hoop nieuwe woorden die niet alleen recht brengen, maar ook recht geven. Niet monddood, maar een nieuwe mondvol dus!

Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe taal. Maar wie weet eigenlijk nog wat je wel en niet tegen wie kunt zeggen? In de interactieve lezing 'Je mag ook niets meer zeggen' gaat Mounir Samuel (met humor) in op de vele manieren waarop een taal kan uitsluiten en wat we daaraan kunnen doen. Hij zet je aan het denken en schuwt geen taboe of ongemak. Met slimme taalkundige analyses legt hij de samenleving bloot. Daarnaast presenteert hij scherpe interventies voor een ‘diversvaardige’ samenleving. Het doel is om een veilige, inclusieve en toegankelijke omgeving te creëren voor en door iedereen. Mounir geeft je geen checklist of verboden woordenlijst, maar tools hoe waardengericht te werken én communiceren.
-
📆 Dinsdag 21 november 2023
-
⏱️ 16.30 – 17.30 uur (inloop vanaf 16.15) + borrel
-
📍Wibautstraat 3B - Amsterdam
-
💰 Gratis toegang
-
♿️ Rolstoelvriendelijk
Over Mounir Samuel
Mounir Samuel (1989) is politicoloog, meervoudig bekroond journalist, cultureel ondernemer en auteur van dertien boeken waaronder de geruchtmakende titel “Je mag ook niets meer zeggen” (2022). Mounir werkt op de scheidslijnen van politiek, klimaat, gender, media, taal, kunst en cultuur, religie en maatschappij.
Think Global Festival
Het Think Global Festival is een jaarlijks event van de HvA over de waarde van internationalisering voor ons onderwijs en onderzoek. Het festival biedt inspiratie voor medewerkers, studenten en geïnteresseerden rondom internationale thema’s. Tussen 21 november en 24 november worden verschillende events georganiseerd, waarbij we op zoek gaan naar de betekenis van ‘global citizenship & engagement’. Want hoe belangrijk is het dat we allemaal tot ‘global citizen’ worden opgeleid?