FLOOR | Cultureel Platform HvA

#Woman life freedom

40 jaar Iran: van revolutie naar revolutie

Evenement

De dood van de 22-jarige Iraans-Koerdische Jina Mahsa Amini was de druppel: genoeg is genoeg. Daarmee begonnen in 2022 de protesten in Iran. We zijn nu bijna een jaar verder en de situatie is nog onveranderd. Dagelijks strijden mannen en vrouwen voor vrijheid en dagelijks 'verdwijnen' deze vrijheidsstrijders. Wie zijn zij en wat gebeurt er met ze?

Iran strijdt al heel lang voor vrijheid, maar de afgelopen 40 jaar is de situatie steeds schrijnender geworden. Als je beelden ziet van Iran in de jaren 70, dan kun je je niet voorstellen dat dit hetzelfde land is. Hoe zijn Iraniërs met het huidige regime opgezadeld? Wat kunnen wij doen om de vrijheidsstrijders te helpen? We praten hierover met Mardjan Seighali (mensenrechtenactivist en voorzitter van het Humanistisch Verbond), Nieloefaar Bahadori (muzikant) en haar moeder Atti.

PROGRAMMA

  • 📆 Dinsdag 10 oktober 2023

  • ⏱️ 16.30 – 17.30 + borrel

  • 📍Wibautstraat 3B - Amsterdam

  • 💰 Gratis toegang

  • ♿️ Rolstoelvriendelijk

Meer over...

Mardjan Seighali

Mardjan Seighali

Mardjan Seighali, mensenrechtenactivist, voorzitter van het Humanistisch Verbond en voormalig directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, vluchtte in de jaren negentig naar Nederland om het gewelddadige Iraanse regime te ontvluchten. Sindsdien heeft ze zich toegewijd aan het vinden van betekenis in haar leven. Met een indrukwekkende staat van dienst van meer dan drie decennia heeft ze niet alleen leidinggevende posities bekleed binnen diverse maatschappelijke organisaties, zoals Bureau Jeugdzorg en de Reclassering, maar heeft ze ook verschillende toezichthoudende, adviserende en commissariaatrollen vervuld. Haar verbindende en inspirerende rol in de samenleving werd erkend met de Comeniusprijs in 2019. In 2021 werd het boek 'Tot op de dag' over haar uitgebracht, een intiem en hoopgevend verhaal dat gaat over volwassen worden, identiteit en grensoverschrijdende liefde.

Nieloefaar en Atti Bahadori 

Nieloefaar Bahadori

Nieloefaar is een Nederlandse zangeres, rapper, muzikant en actrice met Perzische roots. Ze begon met muziek maken (piano, gitaar en viool) toen zij 4 jaar oud was. Al gauw kwam ze erachter dat muziek een helend effect heeft en sindsdien gebruikte zij muziek als een manier om haar heftige verleden en dagelijkse gebeurtenissen te verwerken. Nieloefaar weet als geen ander het publiek te raken en motiveren met haar stem en diepe teksten. Zo gaf zij shows in een uitverkocht Paradiso, Tivoli Vredenburg en WOO HAH.

Nieloefaar heeft een succesvol TikTok-account met meer dan 130.000 volgers en gebruikt dit om haar doelgroep te inspireren en te motiveren. Maar ze is ook regelmatig te zien op de (inter)nationale buis: JINEK, Tijd voor MAX, The Voice Kids (finalist), Chandshanbeh ba Sina (talkshow in London) en Voice of America. Als actrice was Nieloefaar in Spangas en De 12 van Schouwendam (Videoland) te zien.

Gepubliceerd door  FLOOR 2 oktober 2023

Datum

Startdatum 10 okt

Tijd

16:30 - 17:30 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955