FLOOR | Cultureel Platform HvA

Grapje! 😂 Moet toch kunnen?

De impact van humor

Welke taal spreekt een vaatwasmachine? Servisch natuurlijk!

En? Moest je lachen of niet?

Welke taal spreekt een vaatwasmachine? Servisch natuurlijk! En? Moest je lachen of niet? Humor is subjectief, wat de ene persoon hilarisch vindt werkt bij de ander helemaal niet op de lachspieren. Tijdens dit evenement gaat een panel in gesprek over (het opzoeken van) grenzen van humor.

Boven alles is humor een manier om te kunnen verbinden of te ontspannen, maar uiteenlopende thema’s als vrijheid van meningsuiting, satire, grenzen, cancel cultuur en humor in tijden van “wokeness” zijn allemaal gerelateerd aan het onderwerp. Een grap kan dus op veel verschillende manieren worden ingezet, zonder dat je er misschien bij stilstaat.

Het panel wordt gevormd door humorwetenschapper Dick Zijp en comedians Howard Komproe en Maya van As. Aan de hand van humoristische fragmenten gaan ze in gesprek over de gelaagdheid van grappen. Gavin Reijnders zal met zijn optreden ervoor zorgen dat we het event openen met een giller!

• 16:15-16:30 Inloop
  • 16:30-17:30 Programma
  • 17:30-18:30 Borrel

Over de gasten

Wanneer Howard Komproe, comedian, presentator & acteur, op zijn twaalfde in de balletschool terecht komt tussen allemaal mooie lenige meiden, denkt hij zijn levensdoel in vervulling te zien gaan. Helaas, bij gebrek aan dansachtergrond moet hij uitwijken naar de toneelschool. Dat gaat prima totdat hij steeds vaker gevraagd wordt als stand-up comedian op feesten en in clubs.

Al snel heeft Howard via Eric van Sauers de weg naar Comedytrain gevonden. Hij maakt er furore met zijn frisse, ontspannen manier van vertellen en zijn kwajongensachtige attitude zorgt ervoor dat hij met zowat alles wegkomt. Heimwee naar het party- en clubcircuit waar hij begon, zet hem ertoe aan om samen met Najib Amhali en Murth Mossel FreshWagon op te richten, een collectief van jonge Comedytrainleden waar ook Jan Jaap van der Wal en Roué Verveer deel van uit maken.

Solo staat hij ook seizoenenlang in de Nederlandse theaters. Maar alleen is ook maar alleen dus komt hij met nieuw project: de LULverhalen. Verhalen verteld door (on)bekende grapjassen, schrijvers, opiniemakers en tv-personalities vanuit mannelijk perspectief, als tegenhanger van de vaginamonologen.

Howard speelde in 2016 de rol van Pontus Pilatus in tv spektakel The Passion. Hij geeft ook workshops, presenteert, werkt voor radio en tv en schreef het boek De grens van de grap.

Daarnaast is Howard de bedenker van de onelinershow Padoem Patsss waar hij een tour mee heeft gedaan en waar met succes een tv-pilot van is ontwikkeld voor 3Lab op NPO 3, met daaropvolgend 4 afleveringen voor BNN.

Momenteel is Howard veelal bezig met zijn online serie Komproeven. In Komproeven vergelijkt hij traditionele gerechten met “de kant en klaar variant” ervan. Inmiddels is dit online zo’n succes dat het ook in column-versie verschijnt, wekelijks in het NRC.

In 2018 en 2019 stond Howard met Carribean Combo in AHOY.

Maya van As is de helft van het cabaretduo Vlamousse. Samen met Brigitte van Bakel speelt ze hun avondvullende voorstelling Saampies in theaters door het hele land en was ze onlangs finalist in het BNN programma Ik ga stuk. Het doel van haar duo is duidelijk: inclusief cabaret. De Theaterkrant omschreef hen als ‘hét bewijs dat woke ook grappig kan zijn’ en ze werken er hard voor om dat bewijs te leveren.

De drang van Van As om inclusieve humor te maken vindt zijn wortels op het podium. Als puber was ze niet activistisch, vooral erg bezig met wie er in godsnaam met haar wilde tongen, maar vanaf het moment dat ze als vrouw het cabaretpodium bestierde werd ze van alle kanten geconfronteerd met haar gender. ‘Ik vind vrouwen nooit grappig.’, ‘Ik hou niet van grove vrouwen’, ‘Kan je niet gewoon liedjes gaan doen meisje, dat is toch veel leuker dan die harde grappen’, ‘Weetje dat jij best nog wel grappig bent voor een vrouw?’. Alle opmerkingen die ze van publiek en medecabaretiers kreeg deden een feministische vonk in haar ontspringen die ondertussen, tien jaar later, een uitslaande brand is geworden. Ze ziet inclusie niet als nagel aan de doodskist van de humor, maar als toevoeging aan het cabaretlandschap. En wil je lekker ‘vrouwen zijn zure zeugen zonder humor’ of Marrokanengrappen maken? Be her guest. Zij doet er alleen niet aan mee.

Dzifa Kusenuh (27) is presentatrice en actrice bekend van o.a. 3 op Reis, Spuiten & Slikken en GTST. Of misschien ken je haar nog wel als een van de test-team leden van Checkpoint. Op dit moment is ze aan het strijden in Expeditie Robinson (elke maandag avond op RTL 4). Ook is ze bezig met een documentaire over de abortuswetgeving in Nederland.

Volg Dzifa op Instagram.

Dick Zijp (1988) is humoronderzoeker en cultuurwetenschapper. Hij studeerde Theaterwetenschap, Wijsbegeerte en Kunstwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en promoveert op een onderzoek naar de politieke werking van humor in het Nederlandse cabaret. Zijp is docent aan de Universiteit Utrecht en cabaretrecensent voor De Groene Amsterdammer.

In 2019 belandde Gavin Reijnders en zijn ukulele in de finale van het Leidse Cabaret Festival. De jury van het festival prees hem voor het laten horen van een ander geluid binnen de cabaret context. Volgens de jury is hij :“Een jongen die graag woont in zijn liedjes. Zijn nummers zijn ijzersterk.” Na de finalisten tour ging hij door en speelde hij op plekken als Amsterdam Fringe Festival en Lowlands.

In 2022 wint Gavin het BNN VARA tv programma Ik Ga Stuk, waar Stefano keizers op zoek gaat naar nieuw comedy talent. In het programma neemt hij via liedjes wraak op z’n pestkop van vroeger, legt hij uit dat die meer is dan een Gay Best Friend & en solliciteert hij voor functie bij het programma Temptation Island.

Gepubliceerd door  FLOOR 21 november 2022

Startdatum 30 nov