FLOOR | Cultureel Platform HvA

De HvA Boekenclub 📚 | SPECIAL

Schrijver & illustrator Aimée de Jongh schuift aan

Evenement

Tijdens deze speciale editie van de HvA-Boekenclub schuift Aimée de Jongh aan. Zij schreef en illustreerde de prachtige graphic novel Dagen van zand. Het verhaal gaat over een jonge fotograaf die de zandstormen in Amerika in de jaren '30 moet gaan vastleggen.

Over Dagen van zand

US, 1937. Een jonge fotograaf wordt gevraagd de zogenaamde Dust Bowl te documenteren en komt daarbij angstvallig dicht bij de ellende die de boeren daar meemaken: droogte, plagen en eindeloze zandstormen en het menselijk leed dat daar het gevolg van is. Een actueler verhaal dan het doet lijken over man-made klimaatverandering en de vluchtelingen die zij veroorzaakt. Tijdens de boekenclub schuift Aimée zelf ook aan. Grijp je kans en vraag haar alles over het boek. Anke van Oosterhout en Aalt Prins begeleiden het gesprek.

Programma

  • 16:45 – 17:00 Inloop
  • 17:00 – 18:00 Programma
  • 18:00 – 19:00 Borrel

Over Aimée de Jongh

Aimée de Jongh (1988) is een Nederlandse stripauteur, animator en illustrator. Ze studeerde af als animatiefilmmaker aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, wat leidde tot een carrière in de animatiefilm. Ze regisseerde korte films en animeerde onder andere een reeks muziekvideo's voor De Wereld Draait Door.

Als stripauteur debuteerde ze in 2012 met Snippers, een humoristische dagstrip voor Dagblad Metro. Dit bleef ze vijf jaar lang doen, tot ze besloot het roer om te gooien en langere stripverhalen te maken: graphic novels. Haar eerste, De terugkeer van de Wespendief, won de belangrijke stripprijs Prix Saint-Michel en werd verfilmd. Daarna volgden de prijswinnende boeken TAXI!, Bloesems in de herfst, Zestig Lentes en Dagen van Zand. De laatste titel werd een bestseller in Nederland en Frankrijk, en won prijzen in onder andere de Verenigde Staten en Japan.

Migratie speelt een grote rol in Aimée’s werk. In 2017 maakte ze voor NRC een getekende reportage over de vluchtelingenkampen op Lesbos, en recent publiceerde ze een reportage over het AZC in Ter Apel. Aimée werkt momenteel aan diverse nieuwe boeken.

Over Aalt Prins

Aalt Prins is docent aan de Hogeschool van Amsterdam waar hij studenten opleidt die leraar Nederlands willen worden. Ook schreef hij mee aan een boek over de didactiek van jeugdliteratuur. Samen met FLOOR organiseert Aalt al jaren het HvA-Poëziefestival en sinds twee jaar begeleidt hij de HvA-Boekenclub. Voor je het weet geeft hij je een boekentip; je kunt hem gerust omschrijven als een leesbemoeial.

Over Anke van Oosterhout

Anke van Oosterhout is sinds 2020 docent aan de Lerarenopleiding Nederlands aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarvoor heeft ze jaren lesgegeven aan scholieren, van vmbo tot vwo. Het leesplezier aanwakkeren, het samen lezen van verhalen en het praten over boeken zijn zowel in het voortgezet onderwijs als op de hogeschool geliefde thema’s waar ze mee aan de slag gaat. Daarnaast laat Anke zich graag inspireren over (jeugd)literatuur: nieuwe boekengenres, opkomende auteurs, sterke verhalen. Laat maar komen die boekentips!

Zo werkt de HvA-Boekenclub

  1. Meld je aan via de website voor de editie waar je bij wilt zijn: alle edities of slechts één
  2. Na je aanmelding ontvang je een link naar de online community Discord. Hier ontmoet je de andere boekenwurmen
  3. FLOOR draagt de boeken aan. Heb je zelf leesideeën? Gooi ze in de groep!
  4. Op de dag van het evenement kom je naar FLOOR

Overige data

De andere edities vinden plaats op:

Gepubliceerd door  FLOOR 7 november 2022

Datum

Startdatum 13 dec 2022

Tijd

17:00 - 18:00 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955