FLOOR | Cultureel Platform HvA

Doomscrollen 📰

Mij niet bellen ⛔

Evenement

Gasprijzen die de pan uitrijzen. De oorlog in Oekraïne. De effecten van de klimaatcrisis. Een overval bij je om de hoek. Dit zijn voorbeelden van een stroom eindeloze nieuwsberichten. Je ziet ze dagelijks als je op je telefoon kijkt. Niet alleen op nieuwssites, maar ook op sociale media. Zo glimlach je het ene moment nog om dansende kittens, het volgende moment word je geconfronteerd met verschrikkelijke beelden uit Palestina. Daar word je niet blij van.

Blijven scrollen

Kan ons brein die constante stroom van slecht nieuws wel aan? Welk effect hebben deze berichten op je mentale gezondheid? Hoewel al dat vervelende nieuws ons verdrietig, machteloos of angstig maakt, we blijven maar door de ellende scrollen. Waarom is dat eigenlijk?

In dit korte programma (30 min.) vertellen we je wat nieuwsberichten met je brein doen en hoe je ermee om kunt gaan. Dit doen we samen met Cesar Majorana (moderator), Kiki de Bruin (expert nieuwsmijden) en Sascha Struijs (psycholoog) . Je krijgt handige tips, zodat je het nieuws niet hoeft te ontwijken en toch mentaal gezond blijft.

Wil je na dit halfuurtje verder praten? Blijf dan voor de borrel, die aansluitend aan dit programma plaatsvindt.

Over Cesar

Cesar Majorana (1996) is schrijver en presentator. Voor de VPRO Gids schrijft hij wekelijks over leven met/op het internet. Zijn podcast Op De Vijfde Rij kreeg 5 sterren in de Volkskrant. Op Radio 1 is hij te horen als Druktemaker. Eerder werk verscheen op VICE, Dag & Nacht Media en NPO3. Hij heeft geen zwemdiploma.

Over Kiki de Bruin

Kiki de Bruin doet een PhD aan de Hogeschool Utrecht en Wageningen University & Research. Ze onderzoekt nieuwsmijding, iets wat steeds meer mensen zeggen te doen. Waarom mijden mensen vaker het nieuws en wat voor gevolgen brengt dit met zich mee, zowel voor nieuwsmijders zelf als voor de maatschappij? Ze onderzoekt de verschillen tussen nieuwsmijders, persoonlijke ervaringen - zoals een beter (mentaal) welzijn, de effecten op geïnformeerdheid en kennis van burgers, en wat dit betekent voor de rol van nieuwsmedia in de digitale samenleving. Naast haar PhD geeft ze les op de School voor Journalistiek.

Over Sascha

Sascha Struijs is psycholoog en universitair docent klinische psychologie aan de VU. Hij ontwikkelt evidence-based online therapie welke gratis gebruikt kan worden door studenten in Nederland via het platform ‘Caring Universities’!

Gepubliceerd door  FLOOR 3 oktober 2022

Startdatum 11 okt