FLOOR | Cultureel Platform HvA

Opening tentoonstelling: OPEN over depressiviteit

Evenement

17 januari openen we onze nieuwe tentoonstelling OPEN over depressiviteit. Deze aangrijpende serie fotoportretten geeft mentale kwetsbaarheid van jonge mensen een gezicht. Fotografe Linelle Deunk reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) door Nederland om een diverse groep jongeren te portretteren en hun verhaal vast te leggen. In deze bijzondere reis vertelden gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De dertig portretten en verhalen die daaruit voortkwamen zijn van 17 januari tot en met 24 februari te bezichtigen bij FLOOR.

Foto: Linelle Deunk

Programma

Graag nodigen we jou uit om deze opening digitaal bij te wonen. Jopie Nooren (voorzitter van het College van Bestuur van de HvA) zal de tentoonstelling officieel openen. Daarnaast vertellen Mirjam Bekker-Stoop en Linelle Deunk over de aanleiding en het maakproces van dit project. Als afsluiting draagt Sacha Verheij - als een van de geportretteerden - live een aantal eigen gedichten voor.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Open over Depressiviteit loopt van 17 januari tot en met 24 februari, meer informatie over de tentoonstelling vind je hier.

Over Linelle Deunk - Fotograaf

Linelle Deunk (54) is een Nederlandse fotograaf. Na haar vroege jeugdjaren in Duitsland kwam ze in Nijmegen op een school met kinderen van allerlei achtergronden; de basis voor haar latere werk. Na een studie Bewegingswetenschappen in Amsterdam en een loopbaan in de medische wereld is ze gaan fotograferen. Verlies van mensen dichtbij maakte de keuze makkelijk haar leven om te gooien 15 jaar geleden. Na een fotografieopleiding werkt ze nu voor De Volkskrant, velerlei tijdschriften, televisie en persoonlijke projecten. Met haar persoonlijke werk is ze verbonden aan de Kahmann Gallery.

Over Jopie Nooren

Jopie Nooren is sinds 1 maart 2021 voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam. Drs. J.E.A.M. (Jopie) Nooren (Breda, 1961) is een ervaren bestuurder met een grote staat van dienst in de publieke sector. Na haar studies Ergotherapie aan de Hogeschool Heerlen en Beleid en Management Gezondheidzorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) was Jopie Nooren wetenschappelijk medewerker en universitair docent bij de EUR. Vervolgens werkte zij bij Zorgverzekeraars Nederland en was ze directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Daarna trad ze toe tot de raad van bestuur van zorginstelling Lunet zorg in Eindhoven en vanaf 2013 was zij voorzitter van de raad van bestuur bij Bartiméus.

Over Mirjam Bekker-Stoop

Mirjam Bekker-Stoop is initiatiefnemer en directeur van stichting Open Mind . Vanuit Open mind maakt zij al bijna 20 jaar met haar team maatschappelijk moeilijke onderwerpen bespreekbaar bij een breed publiek. Dit doen zij middels impactvolle kunstprojecten in de openbare ruimte. Samen met fotografe Linelle Deunk, allebei ook moeder van een dochter die kampt met mentale klachten, bedachten en realiseerden zij OPEN over depressiviteit.

Foto door Matheus Santana

Over Sacha Celine Verheij

Sacha (zij/haar) is poëet, schrijver en redacteur. Met haar schrijfwerk wil ze woorden geven aan levenservaringen, die vaak overschaduwd worden door schaamte en onwetendheid. Ze schrikt er niet voor terug om in haar teksten taboes te verkennen zoals depressie, rouw, homoseksualiteit en racisme. In 2020 publiceerde ze haar eerste boek "Golven van verdriet: leren surfen op de zee van depressie" samen met schrijver Caro Suringar. Hierin werpen zij licht op de beleving van depressie middels gedichten, persoonlijke essays en illustraties. Recentelijk is haar poëzie in een collectie van 50 poëten gepubliceerd in de eerste Queer & Feminist Poetry Anthology van Unwanted Words. Momenteel werkt ze voor het journalistieke organisatie Are We Europe en bereidt ze zich voor op de start van de Poetry Circle in Den Haag.

Gepubliceerd door  FLOOR 14 januari 2022

Startdatum 17 jan