Hogeschool van Amsterdam

FLOOR | Cultureel Platform HvA

Podcast: Hoe repareert Marleen Stikker het internet?

Evenement

Sinds dit jaar is Marleen Stikker Professor of Practice bij de Hogeschool van Amsterdam, oftewel eindbaas digitalisering. Als internetpionier stond zij aan de wieg van het internet in Nederland. Daarnaast is ze oprichter en directeur van Waag. Vanuit haar expertise zal Marleen de HvA adviseren en inspireren op het gebied van digitalisering. Welke stappen moet een groot instituut zoals de HvA nú nemen om weerbaar te zijn tegen de invloeden van Big Tech? Heeft ze daar al concrete plannen voor? En welke vaardigheden moeten álle studenten volgens haar meekrijgen?

“We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd, geleefd, en dat hebben we zelf laten gebeuren” aldus Marleen Stikker. In haar boek ‘Het internet is stuk’ stelt ze dat het internet begon vanuit publieke waarden zoals gelijkwaardigheid en toegankelijkheid tot kennis en informatie. Inmiddels is het internet uitgegroeid tot het speelveld van enkele grote technologiebedrijven waarin we tot product zijn gereduceerd. Met desastreuze gevolgen voor burgers en democratieën. Maar Marleen is hoopvol. Hoe repareert Marleen Stikker het internet?

De podcast is ook te luisteren via Spotify en Apple Podcasts.

Accepteer de marketingcookies om deze podcast te beluisteren.

Marleen Stikker

Marleen Stikker (1962) is oprichter, directeur en bestuurder van Waag. Ook is Marleen Stikker per januari 2021 benoemd tot Professor of Practice aan de Hogeschool van Amsterdam. Lees in dit HvA-nieuwsbericht wat de rol van Professor of Practice zoal inhoudt.

In 1993 stond Marleen aan de wieg van het internet. Als bedenker en 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde ze de eerste gratis toegangspoort tot een virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 richtte ze samen met Caroline Nevejan Waag op. Waag is uitgegroeid tot een leidend Europees onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij, en zet aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen. 'If You Can't Open It, You Don't Own It' (Maker’s Bill of Rights) is haar credo. Marleen gelooft dat de samenleving open technologieën nodig heeft om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Vanuit Waag houdt Marleen zich bezig met vele projecten en initiatieven. Zo was ze nauw betrokken bij de oprichting van XS4ALL, PICNIC, Creative Commons Nederland en het eerste FabLab van Europa in de Waag. Ook werd vanuit Waag Fairphone ontwikkeld, de eerste eerlijke smartphone ter wereld. Marleen is tevens betrokken bij de Open Design-beweging. Ze neemt op dit moment zitting in de Europese Horizon2020 Commissie 'High-level Expert Group for SRIA on innovating Cities/DGResearch' en is lid van het executive board van Public Spaces, een coalitie die zich richt op het voorstellen van een nieuw internet dat niet gaat om politieke controle, maar om een nieuwe publieke ruimte.

In 2019 kwam Marleens boek 'Het internet is stuk (maar we kunnen het repareren)' uit bij uitgeverij De Geus. Het werd lovend ontvangen. Ook is ze winnaar van de Felipe Rodriguez Award 2019 . Marleen neemt deel aan expertgroepen en geeft lezingen door heel Europa.

Gepubliceerd door  FLOOR 10 juni 2021

Datum

Startdatum 06 jun
Einddatum 20 jun