Hogeschool van Amsterdam

FLOOR | Cultureel Platform HvA

Ons pensioenstelsel op de schop?

Hoe zorgen we dat het pensioenstelsel voor iedereen werkt?

Evenement

Wist je dat je per week gemiddeld anderhalve dag voor je pensioen werkt? Dus dertig procent van het geld dat je nú verdient zet je opzij voor later. Toch beschouwen velen hun pensioen als iets waar je je later pas druk om maakt. Maar er zijn redenen genoeg om je er nu al in te verdiepen. Zo bestaan er vele pensioenkloven in Nederland, onder andere tussen man & vrouw, jong & oud en zzp’ers & vaste werknemers. Ook beleggen onze pensioenfondsen nog miljarden van ons geld in fossiele brandstoffen, ontbossing en wapens. In deze slotaflevering van een drieluik over pensioenen blikken we vooruit naar het nieuwe pensioenstelsel dat eraan komt. Hoe zorgen we ervoor dat dit rechtvaardig en duurzaam wordt ingericht voor zowel de mens als voor de aarde? Wie moet hier invloed op hebben en wie niet, en wie bepaalt dat?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Georganiseerd in samenwerking met Pakhuis de Zwijger.

In dit drieluik over ons pensioenstelsel kijken we waar het systeem momenteel vastloopt en zoeken we naar oplossingen. Hoe zorgen we ervoor dat onze pensioenen weer solidair zijn voor zowel onszelf als de planeet?

24-03-2021: Een appeltje voor de dorst

31-03-2021: Groen doen met mijn pensioen

07-04-2021: Ons pensioenstelsel op de schop?

Laurie Kos

Laurie Kos is medeoprichter van Groen Pensioen . Ze informeert en activeert pensioendeelnemers om pensioenfondsen te bewegen hun beleggingen transparanter en duurzamer te maken. Verder roept Laurie jongeren op om hun stem laten horen in de pensioensector.

Nikki Trip

Nikki Trip zet zich in voor eerlijke representatie en participatie in de pensioensector, en specifiek de besturen. Als onafhankelijke jongere in pensioen en voorzitter van Studenten voor Morgen staat diversiteit en klimaat hoog op haar agenda.
Natascha van der Zwan

Natascha van der Zwan doet vergelijkend en historisch onderzoek naar pensioenbeleid, specifiek op het gebied van governance en (duurzame) beleggingen. Ze doet voor de Hans-Böckler-Stiftung internationaal onderzoek naar de rol van medezeggenschap bij duurzaam beleggingsbeleid van pensioenfondsen.
Xander den Uyl

Xander den Uyl is bestuurslid van ABP, het bedrijfstakpensioenfonds voor werkgevers en werknemers van overheids- en onderwijsinstellingen in Nederland, met specifiek aandacht voor duurzaam en verantwoord beleggen. ABP is verantwoordelijk voor de pensioenvoorziening van 3 miljoen deelnemers en medebeleidsbepaler voor ongeveer 500 miljard aan beleggingen.

Jopie Nooren

Jopie Nooren is voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam. Na haar studies Ergotherapie aan de Hogeschool Heerlen en Beleid en Management Gezondheidzorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) was Jopie wetenschappelijk medewerker en universitair docent bij de EUR. Vervolgens werkte zij bij Zorgverzekeraars Nederland en was ze directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Daarna trad ze toe tot de raad van bestuur van zorginstelling Lunet zorg in Eindhoven en vanaf 2013 was zij voorzitter van de raad van bestuur bij Bartiméus.


Gepubliceerd door  FLOOR 9 juni 2021

Datum

Startdatum 07 apr

Tijd

20:30 - 21:30 uur