Hogeschool van Amsterdam

FLOOR | Cultureel Platform HvA

Docu Zondag: 'Coded Bias'

De Docu Zondag is terug bij FLOOR! Elke maand de beste documentaires.

Evenement

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, daarom brengt FLOOR in samenwerking met Movies That Matter de Docu Dinsdag terug, maar dan nu op zondag! Online in plaats van in onze knusse FLOOR-zaal, maar nog steeds even spraakmakend, bijzonder of indrukwekkend. Documentaires die aanzetten tot denken. 

Beeld: Still uit Coded Bias

SYNOPSIS

In slechts korte tijd is ‘Big Brother watching’ van complete fictie uitgegroeid tot de realiteit. Met camera’s op elke straathoek, technieken voor gezichtsherkenning en massale datacollectie via onze smartphones, worden we meer dan ooit in de gaten gehouden. In de Verenigde Staten zijn 117 miljoen mensen opgenomen in een netwerk voor gezichtsherkenning dat de politie zonder toestemming kan doorzoeken, met gebruik van algoritmes zonder waarborgen of regulering. En wat lijkt op ‘neutrale, objectieve technologie’, discrimineert vaak op ras, gender en andere zaken.

Steeds meer wetenschappers, journalisten en activisten gaan de strijd aan met deze verborgen, machtige krachten. Zoals de inspirerende computerwetenschapper Joy Buolamwini, die het gezichtsherkenningssysteem van Amazon aanpakt. En wiskundige Cathy O’Neil, wier boek Weapon of math destruction vol staat met voorbeelden van mensen van wie het leven werd kapotgemaakt toen computermodellen het overnamen van menselijke beoordelingen. Hoe ontsnappen we aan deze opkomende massasurveillance?

HOE KUN JE DE DOCUMENTAIRE ZIEN?

De documentaire is op zondag 11 april gratis te bekijken via een link en een wachtwoord die je van ons krijgt na je aanmelding.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

INFO

Regisseur: Shalini Kantayya

Lengte: 90 min.

Genre: documentaire

Land: VS, VK, China

Ondertiteling: Engels

Gepubliceerd door  FLOOR 15 maart 2021

Datum

Startdatum 11 apr

Tijd

09:00 - 23:59 uur