FLOOR | Cultureel Platform HvA

Podcast: Hoe stoppen we victim blaming?

Met Nikki Lee Janssen

Evenement

Programmamaker Demi sprak met Nikki Lee Janssen over Victim Blaming, oftewel de schuld aan het slachtoffer geven. Nikki is ervaringsdeskundige en professional op het gebied van online misbruik. Ze is zelf slachtoffer geweest van online afpersing naar aanleiding van gestolen naaktfoto’s. Hoe verklaart zij het gedrag waarbij slachtoffers de schuld krijgen? En heeft ze tips voor ons over hoe we moeten reageren als we de verhalen horen van slachtoffers?

Beeld: William Fortunato via Unsplash

“Je vraagt erom, als je zo’n kort rokje aantrekt”, “Dan had je die naaktfoto maar nooit moeten versturen” of “Waarom ben je niet gewoon bij hem weggegaan?". Het zijn veelgehoorde reacties bij nieuwsberichten over seksueel misbruik of online afpersing. Ook bij de recente berichten over de voormalige relatie van artiest FKA Twigs of naar aanleiding van de nare verhalen van verschillende ex-vriendinnen van Marilyn Manson waren soortgelijke reacties te horen.

Er is een term voor dit fenomeen: Victim Blaming, oftewel de schuld aan het slachtoffer geven. Het is een serieus probleem. Want het zorgt ervoor dat de rol van dader wordt gebagatelliseerd, maar bovendien dat het slachtoffer vaak nog meer wegduikt in de enorme schaamte die deze persoon toch al vaak ervaart. Met alle gevolgen van dien.

De podcast is ook te luisteren via Spotify en Apple Podcasts.

Heb jij zelf een verhaal wat je wilt delen of ben jij slachtoffer van online afpersing, seksueel misbruik, sexting, sextortion of online shaming? Zoek hulp via www.helpwanted.nl .

Nikki is slachtoffer geworden van een cybercrimineel die haar dropbox hackte in 2017. In deze dropbox trof hij pikant beeldmateriaal aan waarmee hij haar vervolgens is gaan afpersen. De hacker plaatste een van de buitgemaakte filmpjes op Nikki Lee haar eigen Facebook tijdlijn, en plaatste 1 filmpje op de website Dumpert.nl. Na haar persoonlijke ervaring wilde Nikki Lee wat betekenen voor andere slachtoffers. Ze heeft het boek 'Niet van iedereen, de hel die online shaming heet' uitgebracht en werkt inmiddels voor Helpwanted.nl. voor slachtoffers van online seksueel misbruik.

Gepubliceerd door  FLOOR 8 maart 2021

Startdatum 09 mrt