FLOOR | Cultureel Platform HvA

Groen doen met mijn pensioen

Hoeveel invloed heb ik op de investeringen met mijn pensioengeld?

Evenement

Tijdens deze livecast hebben we het over de invloed die je als burger hebt op de uitgaven die jouw pensioenfonds voor jou doet. Als werknemer ben je vaak verplicht verzekerd bij het pensioenfonds van de branche of sector. Veel pensioenfondsen investeren nog in fossiele brandstoffen en wapens en dragen op die manier niet bij aan een duurzame wereld. Als individu kun je je eigen bank kiezen, maar vaak niet je pensioen. Kun je als verzekerde zelf invloed uitoefenen op waar jouw pensioengeld naar toe gaat? Of moet dit meer gereguleerd worden? Hoe zorgen we ervoor dat ons pensioengeld bijdraagt aan een betere wereld?

Georganiseerd in samenwerking met Pakhuis de Zwijger.

In dit drieluik over ons pensioenstelsel kijken we waar het systeem momenteel vastloopt en zoeken we naar oplossingen. Hoe zorgen we ervoor dat onze pensioenen weer solidair zijn voor zowel onszelf als de planeet?

24-03-2021: Een appeltje voor de dorst

31-03-2021: Groen doen met mijn pensioen

07-04-2021: Ons pensioenstelsel op de schop?

Rens van Tilburg

Rens van Tilburg is lid van het eerste uur en directeur van het Sustainable Finance Lab. Eerder werkte hij als medewerker in het Europees Parlement, de Tweede Kamer en bij de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT). Hij reflecteert op wat duurzaam investeren eigenlijk is. Klopt het hoe we dat nu doen in de pensioensector, of zijn er betere manieren?

Mark van Baal

Mark van Baal is oprichter van Follow this. Hij vertegenwoordigt als CEO meer dan 5700 aandeelhouders die een duurzame koers voor de olie-industrie voor ogen hebben.

Nienke de Graaf

Nienke de Graaf is trainee bij Gemeente Amsterdam en werkt momenteel bij het Stedelijk Strategieteam. Ze is lid van de actiegroep Ik Wil een Schoon Pensioen , die een petitie voor een schoon pensioen heeft opgezet binnen Gemeente Amsterdam.

Piet Klop

Piet Klop is werkzaam bij PGGM als adviseur verantwoord beleggen. Hij adviseert dagelijks over hoe PGGM duurzamer kan beleggen zonder verlies van rendement.

Hiske Arts

Hiske Arts is campagnecoordinator bij Fossielvrij NL en zet zich met veel verschillende groepen ambtenaren en docenten in voor een fossielvrij ABP. Deze campagne is onderdeel van de wereldwijde succesvolle “divest-beweging”.

Hoe werken pensioenen en maak jij nog kans op je pensioen?

Bekijk hier een korte, heldere uitleg van de Universiteit van Nederland.

Gepubliceerd door  FLOOR 14 april 2021

Startdatum 31 mrt