Hogeschool van Amsterdam

FLOOR | Cultureel Platform HvA

Docu Dinsdag: Shadow Game + tentoonstelling A New Beginning

Opening tentoonstelling + filmvertoning

Evenement

Heel de maand november hangt bij FLOOR de tentoonstelling ‘A New Beginning’ van fotograaf Cigdem Yuksel. Een multimediale tentoonstelling over het zoeken naar een (nieuwe) identiteit als nieuwkomer in een onbekend land. Deze tentoonstelling hoort bij de documentaire ‘Shadow Game’ van Eefje Blankevoort en Els van Driel. Deze Gouden Kalf winnende film volgt de reis door de donkere kanten van Europa, met tienervluchtelingen als onze gidsen. Op 2 november openen we de tentoonstelling en vertonen we de film. Zowel de fotograaf als een van de filmmakers zijn hierbij aanwezig.

Still uit Shadow Game (2021)

Over de documentaire

Iedere dag proberen tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven. Ze trekken door een schaduwwereld die wij nooit zien: een wereld van mijnenvelden, beren, snelstromende rivieren, smokkelaars en grenswachten. ‘The game’ is de uiterst ironische term voor het oversteken van grenzen, die gemeengoed is geworden onder deze jonge vluchtelingen. De tieners ondernemen een verraderlijke tocht die vaak maanden of zelfs jaren duurt, waarbij ze hun leven op het spel zetten. Onderweg worden ze snel volwassen. ‘Shadow Game’ (90 min) is een reis door de donkere kanten van Europa, met tienervluchtelingen als onze gidsen.

‘Shadow Game’ is een experimenteel gefilmd verslag van de verstrekkende gevolgen van het Europese asielbeleid. Nu overal in Europa hekken zijn opgetrokken, is asiel zoeken bijna onmogelijk geworden. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en komen op hun pad agressieve grenspolitie tegen. Het is moeilijker dan ooit geworden om hun eindbestemming te bereiken. Hun tocht leidt ze door heel Europa: van Griekenland to Noord-Macedonië, Servië en Bosnië en Herzogovina, van Italië naar Frankrijk en Nederland. De film is in drie jaar tijd gedraaid, deels door de hoofdpersonen zelf met hun telefoons.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Over de tentoonstelling

Waar de film ‘Shadow Game’ het verhaal vertelt van de reis, vertelt de multimediale expositie ‘A New Beginning’ het verhaal van daarna: hoe word je iemand na die reis en obstakels in het nieuwe land? Hoe vorm je je (nieuwe) identiteit? Deze verhalen worden verteld door jongvolwassenen die als minderjarige vluchteling naar Nederland kwamen en daar nu op kunnen reflecteren. De meeste van hen zijn andere jongeren dan die in de film ‘Shadow Game’.

In ‘A New Beginning’ werkt fotograaf Cigdem Yuksel met jongeren die, na hun vlucht naar Nederland, op zoek gaan naar hun (nieuwe) identiteit. De jongeren uiten zich met tatoeages, gedichten, rap of Instagram posts. Ze zien er cool en stoer uit, maar ze zijn ook kwetsbaar. Samen met Cigdem zijn zij op zoek gegaan naar een manier om hun verhaal te vertellen. Cigdem vroeg hen wat zij voelen als zij terugdenken aan hun reis, als zij denken aan hun angsten, nachtmerries, het gemis van hun ouders. Welk beeld, vorm en kleur zien zij voor zich? Hoe zouden ze dat uitbeelden? Maar ze kijkt ook met de jongeren naar hun toekomst. Hoe zien ze zichzelf, nu en later? Waar halen ze kracht en plezier uit?

Lees meer over het project op de website van Shadow Game .

Tijdschema

  • 15:00 - 15:15 Inloop
  • 15:15 - 15:30 Opening tentoonstelling met Cigdem Yuksel
  • 15:30 - 15:45 Bezoek tentoonstelling
  • 15:45 - 17:15 Filmvertoning
  • 17:15 - 17:45 Nagesprek met Eefje Blankevoort

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Students that Matter .

Randprogrammering:

OVER DE MAKERS

Cigdem Yuksel

Fotograaf Cigdem Yuksel (1989) begon haar fotografiecarrière bij de Volkskrant, en richtte haar lens voornamelijk op onderwerpen als migratie en mensen op de vlucht. In 2016 reisde ze met twee verslaggevers af naar de Turkse stad Gaziantep om daar een schrijnende portrettenserie te maken van Syrische vluchtelingenkinderen die in schoenenfabrieken werkten. Bij terugkomst won ze de prestigieuze Zilveren Camera award.

Het afgelopen jaar is ze zich steeds meer gaan richten op beeldvorming en de macht van de fotograaf daarin. Daarnaast onderzoekt ze ons collectieve visueel geheugen en de visuele representatie van moslima’s in Nederland. Dit resulteerde onder andere in een veelbesproken onderzoeksrapport uit 2020 over de representatie van moslima’s in de beeldbank van het ANP.

Als beeldmaker wil Yuksel zowel het historisch archief als het visueel collectieve in Nederland veranderen. Wie bepaalt welke foto’s en verhalen wél een plek krijgen in ons archief, en welke niet? En waarom is dat? Om dit te veranderen begon ze onlangs met het vastleggen van de eerste generatie Turkse vrouwen in Nederland, om zo tot een completer archief te komen.

Eefje Blankevoort

Eefje Blankevoort (1978) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2002 en 2006 verbleef ze regelmatig in Iran, waar ze studeerde, een archief voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis samenstelde en aan haar boek ‘Stiekem kan hier alles’ (You can do anything here in secret) werkte. Vanaf die tijd heeft Eefje zich ontwikkeld tot een journalistieke duizendpoot; ze schrijft artikelen en boeken, en maakt interactieve projecten, tentoonstellingen en documentaires. Ze is medeoprichter en directeur van documentaire productiemaatschappij Prospektor.

Gepubliceerd door  FLOOR 8 november 2021

Datum

Startdatum 02 nov

Tijd

15:15 - 17:45 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955