Hogeschool van Amsterdam

FLOOR | Cultureel Platform HvA

Gender in de blender

HvA Pride X FLOOR

Evenement

De maatschappij heeft ons altijd geleerd dat er een traditionele verdeling is in wat man(nelijk) en wat vrouw(elijk) is. Steeds meer zien we dat deze indeling binnen de maatschappij fluïde wordt en we terecht vraagtekens zetten bij dit onderscheid. 

Foto: Markus Spiske via Unsplash

Georganiseerd door FLOOR en HvA Pride.

HvA Pride en cultureel platform FLOOR brachten in maart 2021 de foto-expo #MYOWNGENDER naar het Wibauthuis. Op dinsdag 5 oktober licht Sevilay Maria haar bijzondere expositie #MYOWNGENDER toe. Schrijver Dorien van Linge vertelt over genderexpressie en genderidentiteit. Daarnaast geven we het podium aan Ford Curlingford (student CMD en fotograaf) die openlijk strijd voert om het hokjesdenken te doorbreken. Ford zal iets vertellen over de expositie die hen gemaakt heeft met onder thema “vier het mens zijn, vier het liefhebben, vier het accepteren”. Spokenword-artiest Anne Stoof komt langs om een gedicht voor te dragen over het thema gender. Uiteraard bezoeken we de expositie en is er tijd om na te praten onder het genot van een borrel.

Programma

16:00 - 16:30 Inloop

16:30 - 17:30 Evenement

17:30 - 18:30 Borrel en nabespreking met Sevilay Maria

Sevilay Maria

Sevilay Maria (1984) bespreekt de thema’s van onze moderne tijd via een fotografische techniek uit 1851. Binnen deze tegenstrijdigheid kijkt ze verder dan het eerste gezicht, om een unieke ‘ik’ op beeld vast te leggen. Als fotografe belichaamt ze eenzelfde contradictie als haar werk: de artistieke creatief verenigd met de gedisciplineerde chemicus. De stormen uit haar verleden vormden Sevilay Maria’s onuitputtelijke motivatie en de affectie voor het ongemakkelijke die haar uiteindelijk collodion wet-plating zou brengen. Want hoewel ze ook ervaren is op het gebied van digitale fotografie, was het de complexiteit van het chemische proces achter deze techniek die haar interesse wekte.
Ford Curlingford

Ford is een Arubaans- Venezolaanse interdisciplinaire visuele verhalenverteller woonachtig in Amsterdam. Wiens werk een ontdekkingsreis is hoe diens eigen geluid, ervaringen, verwerkingen en recentelijke gebeurtenissen kan vastleggen. ‘Pride Is You’ gaat over dat ieder welkom is en dit met het jaar belangrijker wordt. Echter hoe meer men naar een open samenleving gaat, des te meer er openlijk strijd wordt gevoerd door de oude stempel en hokjes generatie. Het doel van deze expo is daarom ook vooral aantonen dat iedereen mag en moet zijn die zij zich van binnen voelen.

"Vier het mens zijn, vier het lief hebben, vier het accepteren.

Vier waar je in gelooft, vier jouw groei, vier JOUW gender.

VIER"

Afif Shafit - Licka Lolly

Afif Shafit (30) is geboren in Maleisië en woont nu in Rotterdam. Afif vertroebeld de grenzen van gender door zijn drag karakter Licka Lolly. Afif is ook make-up artiest en een 'liefdes-immigrant'.
Dorien van Linge

Dorien van Linge (1994) is schrijver, journalist en dj. Ze studeerde sociologie met een specialisatie in genderstudies in Amsterdam en New York (beide cum laude). In 2019 verscheen haar boek ‘Feminist fataal’ (Das Mag): een persoonlijk handboek voor iedereen die geïnteresseerd is in feminisme en aanverwante zaken als seksualiteit, gender, racisme en het lichaam. In het weekend draait ze als dj Dorien. Ze heeft een maandelijkse radioshow op het Amsterdamse station Echobox.

Foto: @jtramaine

Anne Stoof

Anne laat je lezen in het open boek dat hij is. Door directe woorden ga je voelen hoe het is om in zijn schoenen te staan. Hij spreekt zich uit voor alle eenzamen in de maatschappij, zodat niemand zich alleen hoeft te voelen.
Aynouk Tan - Moderator

Aynouk Tan is (mode) journalist, curator, programmamaker en activist gespecialiseerd in de relatie tussen uiterlijk en identiteitspolitiek. Door uiterlijk en mode vanuit een antropologisch standpunt te analyseren, deconstrueert ze koloniale, patriarchale en heteronormatieve structuren. Oftewel: het ‘queeren’ van identiteit. Tan richtte onlangs de stichting 'Queer is not a Manifesto’ op die zich hard maakt voor de belangen van gemarginaliseerde identiteiten; in het bijzonder queer personen (van kleur). Tan is ook adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst en voorzitter van het bestuur van de politieke partij Amsterdam BIJ1.

Gepubliceerd door  FLOOR 28 september 2021

Datum

Startdatum 05 okt

Tijd

16:30 - 17:30 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955