Hogeschool van Amsterdam

FLOOR | Cultureel Platform HvA

Digitaliseringspubquiz met Marleen Stikker

Allemaal digitaal geniaal

Evenement

Welke Trump-tweet is echt en welke is nep? Hoeveel MB aan datasporen laten we per persoon dagelijks achter? En herken jij de deepfake-video? Dit soort vragen komen voorbij bij de digitaliseringspubquiz op donderdag 7 oktober. Een uur lang testen we jouw kennis over jouw digitale leven. En zoals het bij een pubquiz hoort: de bar is open (voor een gratis drankje).

Beeld: Roos Groothuizen

Speel mee met de grote digitaliseringsquiz op donderdag 7 oktober! Kunstenaar Roos Groothuizen ontwerpt speciaal voor FLOOR een pubquiz met allerlei vragen over je digitale leven, social media, privacy en meer. Dus ben jij die tech-savvy eindbaas en denk je deze quiz met gemak uit te kunnen spelen, of ben je nog maar bij level 1 en heb je nog wel wat digital skills op te doen? Meld je dan snel aan! En o ja, Marleen Stikker - HvA Professor of Practice the all seeing eye voor digitalisering – kijkt toe.

Hoe werkt het?

Bemachtig snel een plekje door je aan te melden via onderstaand formulier. Tijdens de quiz speelt iedereen in feite netjes alleen. Maar vals spelen mag! Dus wil je als team meespelen, zorg dan dat iedereen zich aanmeldt via het formulier. Kom op de dag zelf op tijd, bemachtig een tafeltje met je team en sleep die digiprijzen in de wacht!

Programma

16:00 – 16:30 Inloop en registratie
16:30 – 16:40 Introductie van Marleen Stikker
16:40 – 17:25 Quiz
17:25 – 17:30 Prijsuitreiking
17:30 – 18:00 Borrel

Marleen Stikker

Marleen Stikker (1962) is oprichter, directeur en bestuurder van Waag. Ook is Marleen Stikker per januari 2021 benoemd tot Professor of Practice aan de Hogeschool van Amsterdam. Lees in dit HvA-nieuwsbericht wat de rol van Professor of Practice zoal inhoudt.

In 1993 stond Marleen aan de wieg van het internet. Als bedenker en 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde ze de eerste gratis toegangspoort tot een virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 richtte ze samen met Caroline Nevejan Waag op. Waag is uitgegroeid tot een leidend Europees onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij, en zet aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen. 'If You Can't Open It, You Don't Own It' (Maker’s Bill of Rights) is haar credo. Marleen gelooft dat de samenleving open technologieën nodig heeft om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Vanuit Waag houdt Marleen zich bezig met vele projecten en initiatieven. Zo was ze nauw betrokken bij de oprichting van XS4ALL, PICNIC, Creative Commons Nederland en het eerste FabLab van Europa in de Waag. Ook werd vanuit Waag Fairphone ontwikkeld, de eerste eerlijke smartphone ter wereld. Marleen is tevens betrokken bij de Open Design-beweging. Ze neemt op dit moment zitting in de Europese Horizon2020 Commissie 'High-level Expert Group for SRIA on innovating Cities/DGResearch' en is lid van het executive board van Public Spaces, een coalitie die zich richt op het voorstellen van een nieuw internet dat niet gaat om politieke controle, maar om een nieuwe publieke ruimte.

In 2019 kwam Marleens boek 'Het internet is stuk (maar we kunnen het repareren)' uit bij uitgeverij De Geus. Het werd lovend ontvangen. Ook is ze winnaar van de Felipe Rodriguez Award 2019 . Marleen neemt deel aan expertgroepen en geeft lezingen door heel Europa.

Roos Groothuizen

Roos Groothuizen is een mediakunstenaar die strijdt voor digitale mensenrechten. In haar praktijk en binnen het kunstcollectief Telemagic doet ze onderzoek naar de menselijke kant van onzichtbare algoritmes, informatiefilters en oneerlijke distributie. Wie is er uiteindelijk in controle over wat we waarnemen? Om de onzichtbare kant van het internet tastbaarder te maken, kiest Roos in haar werk vrijwel altijd voor een spelvorm. Zo ontwikkelde ze eerder 'The Black Box Bellagio', een casino waar men niet met geld speelt, maar met hun persoonlijke data. Dit jaar lanceerde ze 'I want to delete it all, but not now' een escape room over de macht van de Big Tech... en waar je maar niet uit kunt ontsnappen. De escape room is kortgeleden genomineerd voor een Gouden Kalf. De nominaties en winnaars worden 1 oktober bekend gemaakt.

Gepubliceerd door  FLOOR 29 september 2021

Datum

Startdatum 07 okt

Tijd

16:00 - 18:00 uur