Hogeschool van Amsterdam

FLOOR | Cultureel Platform HvA

[Podcast] Tot de kern van kernenergie

Aflevering 1: Kirsten Sleven en Bart van Dalen

Evenement

In deze tweedelige podcastserie dringen we door tot de kern van kernenergie. Hoe werkt het eigenlijk? Wat zijn de kansen en wat zijn de gevaren? En welke verhalen horen we eigenlijk nooit, als we het over radioactiviteit hebben?

Beeld: Boudewijn Huysmans via Unsplash

Eén kerncentrale produceert enorme hoeveelheden elektriciteit en stoot geen CO2 uit. Maar er is nog steeds geen oplossing voor het radioactieve afval dat nog duizenden jaren gevaarlijk is. En hoe zit het met stralingsziektes en radioactieve neerslag? Welke gevolgen dat kan hebben, werd duidelijk bij de kernrampen van Tsjernobyl en Fukushima.

In de eerste aflevering praat FLOOR-programmamaker Demi van de Worp met Kirsten Sleven (directeur WISE Nederland) en met Bart van Dalen (HvA-docent natuur- en scheikunde). Kirsten is duidelijk tegen het gebruik van kernenergie, maar Bart denkt dat we eigenlijk niet zonder kunnen.

*De podcast is ook te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

Accepteer de marketingcookies om deze podcast te beluisteren.

Preview aflevering 2

In de tweede aflevering praat Demi met schrijver en journalist Anne-Gine Goemans. Zij reisde voor haar boek Holy Trientje de wereld af, op zoek naar de verhalen van slachtoffers van kernrampen en atoomproeven. Waar wil zij onze ogen voor openen?

Kirsten Sleven

Kirsten Sleven is directeur van milieuorganisatie WISE (World Information Service on Energy). WISE werkt al meer dan veertig jaar aan de energietransitie: een schone, veilige en eerlijke energievoorziening voor nu en later, voor iedereen. De overstap van de samenleving naar duurzame energie en dus geen gebruik meer van fossiele energie en kernenergie zijn de centrale thema’s. Op naar een 100 procent hernieuwbaar energiesysteem.Bart van Dalen

Bart van Dalen is tien jaar werkzaam geweest als natuurkundedocent in het middelbaar onderwijs. Sinds 2015 werkt hij als lerarenopleider natuur- en scheikunde voor de HvA. Hij is mede-auteur van de lesmethode Systematische Natuurkunde en is in 2003 verkozen tot natuurkundedocent van het jaar. Naast zijn werk voor de HvA, zet hij zich in als taalcoach voor vluchtelingen en verdiept hij zich in de energiecrisis.

Gepubliceerd door  FLOOR 8 januari 2021

Datum

Startdatum 08 jan
Einddatum 15 jan