Hogeschool van Amsterdam

FLOOR | Cultureel Platform HvA

[Podcast] Tot de kern van kernenergie

Aflevering 2: Anne-Gine Goemans

Evenement

In deze tweedelige podcastserie dringen we door tot de kern van kernenergie. Hoe werkt het eigenlijk? Wat zijn de kansen en wat zijn de gevaren? En welke verhalen horen we eigenlijk nooit, als we het over radioactiviteit hebben?

Beeld: Operation Crossroads, United States Department of Defense, 1946, Wikimedia Commons.

In deze tweede aflevering praat FLOOR-programmamaker Demi van de Worp met schrijver en journalist Anne-Gine Goemans. Zij reisde voor haar roman Holy Trientje de wereld af, op zoek naar de verhalen van slachtoffers van kernrampen en atoomproeven. Welke verhalen horen wij niet en waar wil zij onze ogen voor openen? En kunnen dit soort verhalen ons helpen om ingewikkelde thema’s, zoals kernenergie, beter te begrijpen en bespreekbaar te maken?

*De podcast is ook te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

Accepteer de marketingcookies om deze podcast te beluisteren.

Aflevering 1

In de eerste aflevering sprak Demi met Kirsten Sleven (directeur WISE Nederland) en met Bart van Dalen (HvA-docent natuur- en scheikunde). Kirsten is duidelijk tegen het gebruik van kernenergie, maar Bart denkt dat we eigenlijk niet zonder kunnen.

Anne-Gine Goemans

Anne-Gine Goemans is werkzaam als journalist en schrijver. Ze debuteerde met de veelgeprezen roman Ziekzoekers en won daarmee de Anton Wachterprijs 2008. Met Glijvlucht won Goemans de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2012 en de Duitse M-pionier Prijs voor beste literaire nieuwkomers. Van Honolulu King  (2015) werden meer dan 60.000 exemplaren van verkocht en wordt verfilmd door NL Film. Haar laatste roman, Holy Trientje, verscheen eind 2019.

Holy Trientje

Holy Trientje is geïnspireerd door waargebeurde verhalen. Het idee voor de roman ontstond toen Anne-Gine vier jaar geleden in The New Yorker een verhaal las over een 82-jarige non die het onmogelijke had gedaan: binnendringen in de Y-12 National Security Complex in Tennessee, de best beveiligde opslagplaats van de VS. Het Fort Knox van het verrijkt uranium, elke Amerikaanse atoombom komt daar vandaan. Met een betonschaar, wat verfspuiten en een zelfgebakken brood wandelde Megan Rice urenlang over het complex. Haar missie was wereldvrede en daarvoor moesten alle kernwapens de wereld uit. Ze kreeg drie jaar in een vrouwengevangenis in Brooklyn. Toen zuster Rice vrij werd gelaten, nam Anne-Gine het vliegtuig naar Washington DC om deze bijzondere vrouw te ontmoeten en zo groeide het idee voor Holy Trientje. Ze reisde af naar Fukushima om de nasleep van de kernramp met eigen ogen te aanschouwen en ze verbleef op de Marshalleilanden in de Stille Oceaan waar de Amerikanen 67 atoomproeven hielden en sprak met de laatst overlevenden over de gevolgen van de bommen. Ze interviewde vredesactivisten en ging naar demonstraties bij de verouderde Belgische kerncentrales in Tihange en Doel. 


Gepubliceerd door  FLOOR 22 januari 2021

Datum

Startdatum 22 jan
Einddatum 31 jan