Hogeschool van Amsterdam

FLOOR | Cultureel Platform HvA

[Live] Hoeveel ruimte moet een complottheorie krijgen?

met o.a. George van Houts en Maarten van Rossem

Evenement

Complotdenken lijkt steeds normaler te worden. In FLOOR x De Balie: ‘Hoeveel ruimte moet een complottheorie krijgen?’ gaan we in gesprek met prominent complotdenker George van Houts en historicus Maarten van Rossem.

Een avond, niet over een complot, maar over het complotdenken in onze maatschappij. Georganiseerd in samenwerking met De Balie.

Sinds corona lijkt complotdenken aanstekelijk en steeds normaler te worden. Toch vindt een van de prominentste complotdenkers George van Houts dat er nog te weinig ruimte wordt gegeven voor theorieën over samenzweringen. Politici, wetenschappers en journalisten scheren alle complotten over een kam en zetten de denker bij voorbaat weg als losgezongen van de werkelijkheid. Praten over complotten is tijdsverspilling, werpt historicus Maarten van Rossem tegen. Wat je aandacht geeft, wordt alleen maar groter. Moet er meer ruimte komen om zo verdere polarisatie tegen te gaan of moeten we complotdenken juist negeren?

Praat mee via App.sli.do en gebruik de code #56741.

Sprekers

George van Houts

Theatermaker George van Houts maakt met De Verleiders maatschappij kritische voorstellingen. Met het stuk Door de bank genomen bracht hij menig bankier in verlegenheid door de geldschepping door private banken voor het voetlicht te brengen en deze kwestie tot in de Tweede Kamer te bespreken. In het solo-theaterstuk Kom Plot twijfelt Van Houts aan de officiële lezing over de aanslagen op 11 september. Hij schetst alternatieve vertellingen over 9/11, onder andere een vooropgezet plan van de Amerikaanse overheid om een nieuwe vijand te creëren in het belang van de wapenindustrie. Complotdenken leverde van Houts veel weerwoord op waardoor hij zich nu afvraagt of de officiële lezingen nog wel tot op het bot toe bevraagd en onderzocht mogen worden.


Maarten van Rossem

Maarten van Rossem is een historicus, presentator, schrijver en voormalig hoogleraar. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-kenner treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen, onder meer tijdens de Golfoorlog, en houdt hij regelmatig lezingen met betrekking tot een (al dan niet actueel) maatschappelijk thema.

Gepubliceerd door  FLOOR 12 januari 2021

Datum

Startdatum 12 jan

Tijd

19:30 - 20:45 uur