Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

[Afgelast] HvA Poëzieavond 2020

Van slam tot sonnet en van rap tot rijm. En alles wat daar tussen zit…

Evenement

De HvA Poëzieavond komt er weer aan! Laat je meenemen in de wereld van poëzie! Je hoort over de kunst van het dichten en wordt verrast door moderne woordkunstenaars die je een andere betekenis van woord en schrift laten beleven. Met Gershwin Bonevacia, Tjitske Jansen, Vrouwkje Tuinman en Bert Wabbe.

Dinsdag 24 maart | 17:00 - 18:30 | Kohnstammzaal

Voor iedereen die van poëzie houdt of er meer van wil weten

We nemen je op toegankelijke wijze mee in de wereld van poëzie. We vertellen over de kunst van het dichten en diverse moderne woordkunstenaars laten je een andere betekenis van het woord en schrift beleven.

Programma

17:00 - 17:30 Opening Aalt Prins, poeziepodcast Emma Zuiderveen & Tarif El-Fasih, voordracht Vrouwkje Tuinman en Bert Wabbe

17:30 - 18:10 De invloed van Nederlandstalige hiphop op de samenleving met Aafje de Roets, voordracht Tjitske Jansen, Rots Brouwer en Bert Wabbe

18:10 - 18:20 Voordracht Gershwin Bonevacia

18:20 - 18:30 Voordracht winnaar poeziewedstrijd + afsluiting

------------------------------------------------------------------------------

Dichter in de dop gezocht!

Ben jij een dichter in de dop? Doe dan mee met de FLOOR dichtwedstrijd! Stuur je gedicht met thema ‘De toekomst is nu’ uiterlijk 15 maart naar floor@hva.nl. De inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury. De winnaar wordt op 20 maart bekend gemaakt en zal zijn/haar/hun gedicht voordragen in de Kohnstammzaal tijdens de poëzieavond.

Prijzen:

1e prijs: cadeaubon twv € 50
2e prijs: cadeaubon twv € 25
3e prijs: cadeaubon twv € 10

Kom ook!

Zoals alle evenementen bij FLOOR is ook dit event gratis. Meld je aan en weet zeker dat je een plekje hebt!

-------------------------------------------------------------------------

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia (1992) is schrijver en sinds maart 2019 stadsdichter van Amsterdam. Hij geeft op filosofische en speelse wijze vorm aan onderwerpen als de stad, onderwijs en het verleden, maar net zo makkelijk verweeft hij Harry Potter of Balenciaga in zijn gedichten. Gershwin werkt als dichter en schrijver samen met organisaties als het Van Gogh Museum, TEDx en de OBA. Daarnaast schrijft hij een maandelijkse gedicht in Het Parool en droeg hij voor bij onder meer het Koningshuis en de NTR.
In 2017 verscheen zijn debuutbundel Ik heb een fiets gekocht. In het voorjaar van 2020 verschijnt ook de nieuwe dichtbundel van Gershwin Bonevacia bij Das Mag: Toen ik klein was, was ik niet bang.

Bert Wabbe

Dankzij hem werden de Nederlandse canon-gedichten ware meezingers: literair volkszanger Bert Wabbe.

Met hits als “Herinneringen aan Holland” (Marsman) en “Woningloze” (Slauerhoff) weet hij sinds een jaar niet alleen bruiloften en partijen op z’n kop te zetten, ook op menig literair festival is deze bijzondere verschijning een graag geziene gast. Na Lowlands, Dag van de Literatuur en de Uitmarkt is het nu aan ons om hem te mogen verwelkomen. Alvast oefenen? Kijk hier een van zijn clips: https://youtu.be/dkoVLKNNBeQ

Vrouwkje Tuinman

Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde vier romans en zes dichtbundels. In 2016 verscheen haar meest recente roman Afscheidstournee. In september 2019 kwam haar bundel Lijfrente uit, die werd genomineerd voor de Grote Poëzieprijs. Wanneer het ooit af is, en als, reeds, verschijnt, in samenwerking met Ingmar Heytze, het interviewboek Wie is u? Kunst- en Vliegwerk van Wim T. Schippers.

Tjitske Jansen

Tjitske Jansen (1971) is een Nederlandse dichteres en schrijfster van teksten waarin ze poëzie, proza en theater combineert. Ze gelooft dat mensen zijn bedoeld om vrij te zijn. En dat de meesten van ons aangepaster zijn dan goed voor ons is. We zijn vaak vooral bezig met functioneren, met het halen van de jaarplanning, met voldoen aan verwachtingen. Terwijl wie je bent als mens natuurlijk veel belangrijker is. Tjitske gebruikt haar talent als schrijver en performer om ervoor te zorgen dat we dit niet vergeten. Dit doet ze met name door over herinneringen te schrijven, en anderen te begeleiden bij het verwoorden van en schrijven over hun herinneringen.

Emma Zuiderveen & Tarif El-Fasih

Emma Zuiderveen is afgestudeerd scheikundige en werkt aan een PhD over bioplastics aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Maar ze is vooral activist en feminist: actief als bestuurslid bij FNV Vrouw en betrokken bij de opbouw van 'FossilFreeFeminists'. Ze schrijft proza en poëzie en heeft dat in het verleden ook gecombineerd met eigen schilderwerk. Samen met Tarif El-Fasih vond ze een nieuwe vorm van poezie in hun samenwerking: de poëzie-podcast. Ze publiceerden een audiofragment bij De Optimist en een serie bij uitgeverij Lebowksi. Tarif El-Fasih componeerde en speelde de muziek. Eerder deed hij radiowerk gedaan, o.a. voor de Avro en Hollandse Schouwburg, en zette hij zijn eigen radiostation op.

Gepubliceerd door  FLOOR 13 maart 2020

Datum

Startdatum 24 mrt 2020

Tijd

17:00 - 18:30 uur

Locatie

Kohnstammzaal

Wibautstraat 2-4

1091 GM Amsterdam